FAQ

10 tips om de trek van de haard te verbeteren

10 tips om de trek van de haard te verbeteren 

10 tips om de trek van de open haard te verbeteren. Veel mensen ervaren problemen met de trek van de open haard, ook als de haard net aangelegd is. Hier vindt u een aantal tips om die trek te verbeteren, te beginnen met de minst ingrijpende maatregelen en eindigend met de meest ingrijpende maatregelen.

Lees verder

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Mooi gedecoreerde Haard met antieke haardaccessoires

Openhaardaccessoires hebben allerlei functies voor de haard. Een haardplaat straalt warmte uit en vergroot daarmee de effectiviteit van het vuur. Daarnaast beschermt een haardplaat de achtermuur van de haard. Met haardgereedschappen kan je het vuur vergroten of verkleinen. En haardbokken, samen met een rooster, kunnen de trek in de haard verbeteren. Naast hun functionele eigenschappen kunnen haardaccessoires de haard verfraaien. Daar gaat het hier over: hoe decoreer ik mijn haard met antieke haardaccessoires zodat mijn haard er mooier uitziet.

Lees verder

Welke haardaccessoires heb ik nodig?

Antieke haard met zijn haardaccessoires

Haardaccessoires, dat zijn alle voorwerpen die in of voor de haard gebruikt worden. Ze hebben in het algemeen drie functies: 1. Het omgaan met het haardvuur zodanig dat het aangenamer, veiliger, en meer beheersbaar is; 2. Het omgaan met het haardvuur zodat het duurzamer voor het milieu is; en 3. Een decoratieve functie. Oude en antieke haardaccessoires zijn vaak prachtig gemaakt en getuigen van een groot vakmanschap. Deze kunstwerken kunnen elke haard verfraaien, ook een gashaard of een haard die niet gebruikt wordt.

Lees verder

Hoe monteer ik een haardplaat als spatscherm boven mijn fornuis?

Haardplaat boven het fornuis

Een antieke haardplaat, opgehangen als spatscherm boven een fornuis, geeft direct sfeer aan een keuken. Dit effect is vooral groot in nieuwe keukens. Veel mensen zien echter op tegen het ophangen van een zware haardplaat boven hun fornuis. Dat is niet nodig, er zijn namelijk verschillende manieren om een haardplaat op te hangen. Die beschrijven we hier. Daarbij is het belangrijk dat degene die de haardplaat gaat ophangen, zoals een aannemer, het eens is met de gekozen optie. Deze persoon moet er zeker van zijn dat de haardplaat veilig opgehangen wordt.

Lees verder

Hoe kies ik een haardscherm?

We onderscheiden drie soorten haardschermen: 1. haardschermen die huis, mensen en dieren beschermen tegen de risico’s van een brandend vuur; 2. decoratieve schermen of zomerschermen die alleen als doel hebben de haard te verfraaien als het vuur niet brand; en 3. haardschermen die mensen beschermen tegen de hitte van het vuur (vooral een functie van vroeger)

Lees verder

Hoe kook ik in mijn open haard met antieke haardaccessoires?

Grillen met spit en vuurbokken

Koken in de open haard is romantisch, gezellig en stoer. En het is niet van het weer afhankelijk, zoals barbecueën. Dat is een groot voordeel. Daarnaast geeft koken op een houtvuur een heerlijke smaak aan het eten.

Er zijn verschillende manieren om te koken of te grillen in de open haard. Deze manieren zijn afgeleid van de manieren waarop vroeger, in de tijden dat er nog geen fornuis was, gekookt werd in de haard. Daarbij werd gebruik gemaakt van allerlei haardaccessoires.

Lees verder

Hoe kies ik haardbokken-met-rooster of een haardkorf?

Vuurbokken of haardbokken te koop

 

Haardbokken zorgen voor een betere trek in de haard, voor een betere verbranding van het hout (milieuaspect) en houden het hout tegen zodat het niet makkelijk uit de haard kan rollen (veiligheid). Bij het gebruik van grote houtblokken of boomstammetjes is geen rooster nodig. Bij kleinere houtblokken is het verstandig om een haardrooster op de liggers van de bokken te plaatsen.

In plaats van bokken en een rooster kunt u ook kiezen voor een haardkorf, waarbij de staanders en het rooster één geheel vormen.

Lees verder

Wat is het doel van een haardscherm?

Doel van een haardscherm

De belangrijkste functie van een haardscherm is het voorkomen dat vonken uit het vuur in de kamer komen. Brand veroorzaakt door een haardvuur is nog steeds een veel voorkomende oorzaak van huisbrand. Daarnaast voorkomt een haardscherm dat kinderen en huisdieren bij het vuur kunnen komen.

Lees verder

Hoe groot moet mijn haardscherm zijn?

Mooi frans haardscherm van https://www.haardplaat.com

Hoe groot moet een haardscherm zijn? De belangrijkste functie van een haardscherm is het vergroten van de veiligheid. Enerzijds door het voorkomen dat vonken uit het vuur in de kamer komen en anderzijds door te voorkomen dat kinderen en huisdieren bij het vuur kunnen komen.

Lees verder

Wat is het doel van vuurbokken en haardkorf?

Wat is het doel van haardbokken of vuurbokken?

Wat is het doel van haardbokken? Het is mogelijk om een haardvuur op de grond van de haard te stoken. Toch zal dit vuur niet goed en duurzaam branden omdat een vuur veel lucht nodig heeft. Een openhaard heeft wel 250 – 350 m3 lucht nodig per uur. Daar heb je haardbokken of haardkorf voor nodig.

Lees verder

Hoe neem ik een haardplaat in gebruik?

Hoe neem ik een haardplaat in gebruik? 

Hoe neem ik een haardplaat in gebruik? Een haardplaat wordt warm als de haard gestookt wordt en koelt langzaam weer af als u niet stookt. Na enkele weken niet stoken is de haardplaat afgekoeld. Als u na een periode van enkele weken of langer weer gaat stoken, dan is het belangrijk dat uw eerste vuur een gematigd haardvuur is.

Lees verder

Hoe bevestig ik een haardplaat?

Hoe bevestig ik een haardplaat in de open haard? 

Hoe bevestig ik een haardplaat? Het is onwenselijk dat een haardplaat kan omvallen. Ten eerste voor de veiligheid van u en uw huisgenoten, en daarnaast kan gietijzer breken als het valt. Daarom is het verstandig om een haardplaat  te beveiligen tegen omvallen met een paar bevestigingsbeugels.

Lees verder