Hoe kies ik haardbokken-met-rooster of een haardkorf?

 

Haardbokken zorgen voor een betere trek in de haard, voor een betere verbranding van het hout (milieuaspect) en houden het hout tegen zodat het niet makkelijk uit de haard kan rollen (veiligheid). Bij het gebruik van grote houtblokken of boomstammetjes is geen rooster nodig. Bij kleinere houtblokken is het verstandig om een haardrooster op de liggers van de bokken te plaatsen.

 

Vuurbokken of haardbokken te koop

 

In plaats van bokken en een rooster kunt u ook kiezen voor een haardkorf, waarbij de staanders en het rooster één geheel vormen.

 

Haardkorf of haardroosters te koop

 

Let bij het kiezen van haardbokken en haardrooster op de volgende punten:

  • De diepte van de bokken en van het haardrooster. Het vuur moet tegen de achterwand van de haard gestookt worden. De staanders van de bokken kunnen wel iets buiten de haard vallen, zolang het rooster er maar binnen valt.
  • De breedte van de bokken en het rooster. Dit moet binnen de haard passen. Het rooster moet daarbij op de liggers van de bokken passen.
  • Het gewenste materiaal. De liggers van de bokken zijn vrijwel altijd van smeedijzer, maar de staanders kunnen van een ander materiaal zijn, zoals messing, koper, brons, ormolu of gietijzer. Ook zijn er bokken met combinaties van materialen. Smeedijzeren bokken kunnen zwart of bruin zijn. Bruine bokken kunnen altijd zwart gemaakt worden met kachelpoets, zwarte haardbokken kunnen niet meer bruin gemaakt worden. Let hierbij goed op de combinatie met de eventuele haardplaat. Haardroosters zijn vrijwel altijd van smeedijzer of gietijzer gemaakt en zijn doorgaans zwart. Echter, na een paar keer stoken is het rooster, evenals de liggers van de vuurbokken, asgrauw. De staanders van de vuurbokken houden doorgaans hun kleur lang vast.
  • De stijl. Let er goed op dat de stijl van de haardbokken aansluit bij de stijl van de haard en van de eventuele haardplaat. Dit kan dezelfde stijl zijn, maar ook verschillende stijlen. Uiteraard is dit weer een kwestie van smaak. Eenvoudige haardbokken kunnen mooi staan bij een rijk gedecoreerde haardplaat en andersom.
  • Aanwezigheid van spithaken op de bokken. Vindt u het leuk om in de haard te grillen of the barbecuen, dan kunt u bokken met spithaken kiezen. U legt het spit op de haken en draait dit af en toe rond of u laat dit doen door een spitklok, zie ook: ons aanbod van haardgrillen en spitten. Vleeswaren waar het vet van afdruipt zoals kip en worstjes e.d. worden altijd vóór het vuur gegrild. Rundvlees kan boven het vuur geroosterd worden.

 

Vuurbokken te koop

 

Vuurbokken of haardbokken te koop

 

Let bij het kiezen van een haardkorf op de volgende punten:

  • De diepte van de korf, waarbij het rooster van de korf binnen de haard moet vallen. Eventuele ornamentele staanders kunnen voor de haard vallen.
  • De breedte van de haardkorf. Dit moet binnen de haard passen.
  • Het gewenste materiaal, waarbij het rooster van de korf vrijwel altijd van smeedijzer of gietijzer is gemaakt.
  • De stijl. Let er goed op dat de stijl van de korf goed aansluit bij de stijl van de haard en van een eventuele haardplaat. Een haardplaat kan toegepast worden als de korf zelf geen gietijzeren achterkant heeft.

 

Haardkorf en haardrooster te koop

 

Haardkorf en haardrooster te koop

 

Haardkorf en haardrooster te koop

 

Laat u adviseren

In onze webshop is het mogelijk om haardbokken of een haardkorf op maat, type, materiaal, stijl, ouderdom en herkomst te selecteren. Mocht u twijfelen bij uw keuze dan kunt ons gerust bellen (06-53493998) of mailen: info@antieke-haardplaat.nl. Als u de vuurbokken of haardkorf wil combineren met andere haardaccessoires dan kunnen wij een combinatie voorstellen op basis van uw wensen en/of foto’s maken van de geselecteerde haardaccessoires zodat u kunt zien of het een mooi geheel vormt.

 

 

Meer lezen:

Welke maat haardbokken heb ik nodig?.

Welke maat haardrooster-voor-bokken of haardkorf heb ik nodig?.

Wat is het doel van haardbokken of vuurbokken?

10 tips om de trek van de haard te verbeteren

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Bekijk hier online aanbod van 500+ antieke en vintage haardbokken of vuurbokken

Bekijk hier online aanbod van antieke en vintage haardkorven en haardroosters

10 tips om duurzaam te stoken in de open haard

10 tips om duurzaam te stoken in de open haard

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

 

Vuurbokken of haardbokken te koop

 

Delen: