Handmatige draaispitten

De handmatige draaispit is een ijzeren staaf met een punt aan de ene kant en een handvat aan de andere kant. Het werd gedraaid op een speciaal voor het spit of meerdere spitten ontworpen steunen of op de spithaken van haardbokken. Door het spit te draaien kan het voedsel bruin en gaar aan alle kanten worden. Het gebruik van de spitten is al sinds de achtste eeuw voor Christus aangetoond, maar waarschijnlijk werden ze al veel eerder gebruikt. Lees ook: Alles wat je moet weten over antieke draaispitten

Meer Lezen

11 producten

Antieke handmatige draaispit van Smeedijzer
€ 144,63
Antieke handmatige draaispit van Smeedijzer
€ 136,36
Antieke handmatige draaispit van Smeedijzer
€ 243,80
Antieke handmatige draaispit van Smeedijzer
€ 243,80
Antieke handmatige draaispit van 15,149
€ 202,48
Antieke handmatige draaispit van Smeedijzer
€ 557,85
Antieke handmatige draaispit van Smeedijzer
€ 557,85
Le Tournebroche Mécanique van Hout
€ 161,16
Antieke handmatige draaispit van Smeedijzer
€ 243,80
Antieke handmatige draaispit van 15,149
€ 326,45
Antieke handmatige draaispit van Smeedijzer
€ 326,45

11 producten

Met een draaispit met steunen of bokken met spithaken kan je echt koken in de haard

In onze collectie handmatige draaispitten zijn ook een aantal draaispitten met steunen te vinden. Het alternatief, de haardbokken met spithaken, vind je hier hier. Een verschil is dat je met de hierboven meegeleverde steunen vaak laag bij de grond kookt op de kooltjes in of vóór het vuur. Met de haardbokken heb je de mogelijkheid om hoger te koken vóór het vuur.

Je kunt op onze site een combinatie uitzoeken van een draaispit met daarbij bijpassende bokken. Als je wilt kunnen wij ook bokken voorstellen bij één of meerdere handmatige draaispitten. Extra leuk zijn vuurbokken die spithaken op verschillende hoogtes hebben. Dan kan het spit ook op verschillende hoogtes gesteld worden. Verder maakt een antieke lekbak en een antieke vleesbedruiper het geheel helemaal af. Op deze pagina verkopen wij een aantal van deze haardkook accessoires

Let op het vakmanschap

We verkopen handmatige draaispitten die vanaf de 17e – 18e eeuw gemaakt zijn. Hoewel het eenvoudige ontwerpen zijn, zijn ze handgesmeed en ze getuigen van vakmanschap. Ze worden nog steeds gemaakt, maar de oude versies zijn gemaakt om lang mee te gaan. De aanschaf is dan ook een duurzame keuze.

Herkomst van de handmatige draaispitten

Vrijwel alle handmatige draaispitten die wij verkopen komen uit Frankrijk. Daar zijn ze, ondanks dat daar nog lang werd doorgekookt in de open haard, toch moeilijk te vinden. Ze zijn gemaakt van smeedijzer, soms met een houten handvat.

Let op de grootte van het vuur voor het koken met een handmatige draaispit

De handmatige draaispit (met steunen of bokken) kan zowel in het vuur staan als op de grond voor het vuur. Als het spit lage steunen heeft kan er op kooltjes gegrild worden. In ieder geval moet het vuur achter het spit daarachter goed in de gaten gehouden worden, want het is natuurlijk de bedoeling dat het voedsel mooi gebraden en gaar wordt. Daarvoor gebruik je haardaccessoires (haardtang, haardpook, blaaspijp etc) die lang genoeg zijn om veilig bij het vuur te komen.

Lange spitten op hoge steunen of bokken zijn geschikt voor grote vuren en de kleinere spitten op lagere steunen of bokken voor kleinere vuren. Let goed op dat de haardbokken in de haard passen en niet uitsteken. Het spit moet in de breedte in de haard passen. Zowel handmatige draaispitten als onze bokken zijn te selecteren op lengte, breedte en diepte.

Let op de decoratieve functie van de handmatige draaispitten

Handmatige draaispitten die gecombineerd worden met haardbokken met spithaken zijn vaak decoratief. Het geheel kan een verrijking zijn van de haard en van de ruimte. Ook kunnen deze combinaties een mooie aanvulling zijn in een haard waarin niet meer gestookt wordt. Lees ook: Hoe decoreer ik mijn ongebruikte haard als een echte haard?

De handmatige draaispit door Pieter Aertsen
Schilderij van Pieter Aertsen (1507-1575) met een handmatige draaispit