Blaaspijpen

De blaaspijp of bouffadou is de meest onderschatte haardaccessoire. Het is namelijk een heel effectieve en veilige manier om het vuur weer nieuw leven in te blazen. Effectief, omdat je door de lange steel en het kleine gat aan het uiteinde veel lucht kan inbrengen in het vuur. Veilig, omdat je door de lengte van de pijp, zelf op afstand blijft. Het regelmatig gebruik van de blaaspijp helpt om een goed brandend vuur gaande te houden, wat een voorwaarde is voor duurzaam stoken. Hieronder kunt u onze blaaspijpen voor de open haard selecteren op type, maat, materiaal, stijl, ouderdom en herkomst. Lees ook: Welk haardgereedschap heb je nodig?

Meer Lezen

20 producten

Antieke Blaaspijp Haard van Smeedijzer
€ 309,92
Antieke Blaaspijp Haard van Smeedijzer
€ 723,14
IJzeren Blaaspijp Haard van Smeedijzer
€ 574,38
Grote Blaaspijp Haard van 15,16
€ 475,21
Antieke Blaaspijp Haard van Smeedijzer
€ 475,21
Blaaspijp 19e Eeuw van Smeedijzer
€ 640,50
Blaaspijp 18e Eeuw van 15,16
€ 557,85
Antieke Blaaspijp Haard van Smeedijzer
€ 309,92
Grote Blaaspijp Haard van Smeedijzer
€ 491,74
Blaaspijp 18e Eeuw van Smeedijzer
€ 475,21
Blaaspijp 19e Eeuw van Smeedijzer
€ 450,41
IJzeren Blaaspijp Haard van Smeedijzer
€ 144,63
IJzeren Blaaspijp Haard van Smeedijzer
€ 161,16
IJzeren Blaaspijp Haard van Smeedijzer
€ 326,45
Grote Blaaspijp Haard van Gepolijst staal
€ 491,74
Blaaspijp 19e Eeuw van Smeedijzer
€ 475,21
Grote Blaaspijp Haard van Smeedijzer
€ 557,85
IJzeren Blaaspijp Haard van Smeedijzer
€ 243,80

20 producten

Let op het vakmanschap

Antieke blaaspijpen zijn handgesmeed en dat neemt veel tijd in beslag. Daar is een vaardigheid voor nodig die tegenwoordig nog maar weinig mensen hebben. Naast hun stijlvolle uiterlijk zijn deze antieke gereedschappen aanzienlijk duurzamer dan de huidige nieuwe versies, omdat ze niet nieuw gemaakt zijn en hun duurzaamheid door de tijd hebben bewezen. Ze zijn gemaakt om lang mee te gaan, zodat ze nog vele jaren gebruikt kunnen worden. Soms werden oude geweerlopen omgesmeed tot blaaspijp. Dat gebeurt ook nu nog af en toe.

Keuze uit blaaspijpen

De meeste blaaspijpen komen uit Nederland en Frankrijk. Naast smeedijzer komen ook (gepolijste) messing of gepolijste stalen blaaspijpen voor. In vorm is er niet veel verschil tussen de Franse of de Nederlandse varianten. Er is wel veel verschil in lengte van de blaaspijpen. Jammer genoeg zijn antieke blaaspijpen moeilijk te vinden en zijn ze duur om in te kopen. Dat zie je terug in de prijs. Voor de liefhebber zijn het echter unieke gadgets. Een bijkomend voordeel van de blaaspijp is dat het ook als haardpook te gebruiken is om naast het blazen het vuur op te porren. De blaaspijpen zijn te selecteren op land van herkomst.

Let op de lengte van de openhaard blaaspijp

Hoe groter de haard en hoe groter het vuur, hoe langer de benodigde blaaspijp moet zijn. De blaaspijp moet namelijk lang genoeg zijn om veilig in het hele vuur te kunnen blazen. De blaaspijpen zijn ook te selecteren op lengte.

Bedenk hoe je de blaaspijp wilt opbergen

De blaaspijp berg je vlakbij de haard of houtkachel op omdat je het vaak gebruikt. Dat kan op verschillende manieren. Langere blaaspijpen worden vaak nonchalant in de haard, of in de houtbak, of tegen een hoek aan de buitenkant van de haard gelegd, vaak samen met ander haardgereedschap. Met een rekje om de blaaspijp en ander haardgereedschap aan op te hangen, is het meestal wat meer uit het zicht. Dat is vooral van toepassing voor de kleinere blaaspijpen die een ophangmogelijkheid hebben. Met een antieke staander of met antieke liggers wordt het geheel meer elegant. De staander heeft als voordeel dat de as in het bakje valt.

Let op de decoratieve functie van de blaaspijp

Hoewel blaaspijpen door hun robuuste uiterlijk vaak weinig gedecoreerd zijn is het een echte uiting van vakmanschap. Een mooie blaaspijp kan de haard of houtkachel mooier maken. Let daarbij op een aantal zaken. Welke stijl blaaspijp past goed bij de haard / houtkachel, en bij de overige haardaccessoires, zoals ander haardgereedschap, de haardplaat, haardbokken en houtbak? Wil je een meer of minder robuuste blaaspijp? Welk materiaal staat het mooist? In het algemeen is er een keuze uit smeedijzer, messing of staal. Staat gepolijst of juist ongepolijst mooi? Lees ook: Lees ook: Hoe decoreer ik mijn open haard?