Vuurbokken

Een paar vuurbokken bestaat uit staanders met daarachter liggers waarop het vuur in de haard gestookt wordt. Het is een eeuwenoude manier van stoken. Door de bokken blijft het vuur op de plaats en ontstaat een betere beluchting van het vuur. Later werd ook een rooster op de bokken gelegd waardoor een haardkorf ontstaat. Hierdoor blijft de beluchting langer in stand en kan je ook met kleinere houtblokken het vuur optillen. Vuurbokken hebben ook een decoratieve functie, ze staan vaak prachtig in de haard. Hieronder kunt u 300+ vuurbokken selecteren op diepte, prijs, ouderdom en stijl. Lees ook 10 tips voor het kiezen van een haardrooster of vuurbokken

Meer Lezen

Producten 1-28 van 364

Klein Haardrooster | 62 x 30 cm van Staal
€ 123,97
Klein Haardrooster voor Vuurbokken| 56 x 30 cm van Staal
€ 119,83
Klein Haardrooster voor Vuurbokken | 48 x 30 cm van Staal
€ 115,70
Groot Haardrooster | 73 x 30 cm van Smeedijzer
€ 123,97
Haardrooster voor Vuurbokken | 55 x 30 cm van Staal
€ 157,02
Haardrooster voor Vuurbokken | 46 x 30 cm van Staal
€ 152,89
Marianne Vuurbokken van Gietijzer
€ 136,36
Vuurbokken van een Man van Gietijzer
€ 119,83
Vuurbokken van Elzasser Vrouw van Gietijzer
€ 152,89
Vuurbokken van een Man van Gietijzer
€ 144,63
Groot Haardrooster voor Vuurbokken | 81 x 34 cm van Staal
€ 227,27
Groot Haardrooster voor Vuurbokken | 72 x 34 cm van Staal
€ 202,48
Groot Haardrooster voor Vuurbokken | 67 x 34 cm van Staal
€ 185,95
Haardrooster voor Vuurbokken | 60 x 34 cm van Staal
€ 161,16
Vuurbokken van een Vrouw van Gietijzer
€ 152,89
Vuurbokken van een Vrouw van Gietijzer
€ 161,16
Antieke Handgesmede Haardbokken van Smeedijzer
€ 475,21
Met wolvenkop van Smeedijzer
€ 574,38
Louis XV Vuurbok van Smeedijzer
€ 202,48
Vuurbokken van Elzasser Vrouw van Gietijzer
€ 144,63
Vuurbokken van een Vrouw van Gietijzer
€ 144,63
Vuurbokken van Elzasser Vrouw van Gietijzer
€ 161,16
Vuurbokken van een Man van Gietijzer
€ 144,63
Napoleon III Vuurbokken van Gietijzer
€ 161,16
Marianne Vuurbokken van Gietijzer
€ 152,89
Vuurbokken van een Man van Gietijzer
€ 144,63
Vuurbokken van een Vrouw van Gietijzer
€ 161,16
Louis XV Vuurbokken van Smeedijzer
€ 640,50

Producten 1-28 van 364

Pagina

Diepte van de haardbokken

Let er op dat de vuurbokken niet dieper zijn dan de haard, omdat het vuur niet buiten de haard mag komen. De staanders of poten van de vuurbokken mogen wel een beetje uit de haard steken, zolang het vuur maar in de haard blijft. Dat is de belangrijkste vereiste voor de vuurbokken. Op de website kan je vuurbokken op diepte selecteren.

Hoogte van de liggers van de bokken

Hoe hoger de liggers van de bokken hoe meer beluchting van onderaf van het hout mogelijk is. Dit kan de trek van de haard enorm verbeteren.

Verhouding tussen bokken en haardplaat

Een haardplaat is de gietijzeren plaat die tegen de achterkant van de haard wordt geplaatst om de achtermuur tegen de hitte van het vuur te beschermen en om als een verwarmingselement de warmte van het vuur de ruimte in te stralen. Het is mooi als de haardplaat en de bokken in verhouding zijn. Bij een grote haardplaat kan je een groter vuur maken en passen grotere bokken. Andersom geldt voor een kleine haardplaat. Uiteraard is dit ook een kwestie van persoonlijke smaak.

Bokken met een rooster

Plaats je een rooster op de bokken, let dan op het volgende bij het kiezen van het rooster. Het rooster kan niet dieper zijn dan de liggers van de bokken. Meet dit goed uit. De breedte van het rooster is de maximum breedte van het vuur, let op dat dit niet breder is dan de haardplaat. Let ook op de spijlendichtheid van het rooster. Als de spijlen ver uit elkaar staan vallen kleinere houtjes door de spijlen. Uiteraard moet er wel beluchting van onderaf mogelijk blijven. De combinatie van bokken en een rooster biedt ook de mogelijkheid om branderbed weg te werken in een gashaard waardoor de gashaard meer op een echte houtgestookte haard lijkt. Let op de vereisten van het branderbed en van de aanleg daarvan.

De stijl van de bokken

Bokken kunnen eeuwenoud zijn en volgen de stijlen van de haard en van het huis. Het is vaak prachtig om bokken in stijl te kiezen, bijvoorbeeld neoklassieke bokken in een neoklassieke haard. Maar contrast kan ook mooi zijn. Zo kunnen imposante bokken een eenvoudige haard heel interessant maken. Omgekeerd kunnen eenvoudige bokken in een imposante haard een mooie balans vormen. Ook kunnen antieke bokken sfeer geven in een moderne haard. Het belangrijkste is dat een bewuste keuze gemaakt wordt. Let daarbij ook op de combinaties van de verschillende haardaccessoires in de haard zoals de combinatie van een haardplaat en bokken. Op onze website is het mogelijk om bokken te selecteren op stijl.

Laat je adviseren

Bij twijfels over de juiste vuurbokken is het altijd mogelijk om contact met ons op te nemen (zie hieronder). Met de maten van de haard en eventueel een foto erbij kunnen we zeker een goed advies geven.