Montagebeugels

Met onze montagebeugels of bevestigingsbeugels voor haardplaten kunt u de haardplaat veilig installeren omdat hij dan niet meer kan omvallen. Een haardplaat is gemaakt van gietijzer en dat kan makkelijk breken bij een val. De montagebeugels zijn door een smid in Nederland gemaakt. Ze zijn gemaakt van smeedijzer met een messing plug tegen het smelten door de hitte van het vuur. De bevestigingsbeugels zijn alleen geschikt voor stenen muren, dat wil zeggen zowel voor natuursteen als voor baksteen. We hebben twee verschillende montagebeugels. Een beugel (ref. X004) die geschikt is voor haardplaten tot 2 cm dikte. En een beugel (ref X002) die geschikt is voor haardplaten die dikker zijn dan 2 cm. Lees ook: Hoe bevestig ik een haardplaat in de open haard?

Meer Lezen

2 producten

Kleine Montagebeugels - Bevestigingsbeugels Haardplaat | 1 Paar van 15,16
€ 18,60
Montagebeugels - Bevestigingsbeugels Haardplaat | 1 Paar van 15,16
€ 18,60

2 producten

Installeren van de haardplaat in de open haard

Meestal wordt een haardplaat in de haard op de bodem van de haard gezet. In dat geval heb je 1 paar montagebeugels nodig om haardplaat vast te zetten. De beugels kunnen aan de zijkant of aan de bovenkant gemonteerd wordt. Doorgaans valt het aan de zijkant minder op, maar soms is er aan de zijkant geen plek. Geadviseerd wordt om de montagebeugels ongeveer 10 cm van de bovenste hoeken te bevestigen.

Als het mooier staat om de haardplaat in de haard (iets) omhoog te tillen, kan de haardplaat opgehangen worden. Dit kan bijvoorbeeld een oplossing zijn als er een haardkorf voor de haardplaat staat die de haardplaat gedeeltelijk uit het zicht neemt. Hieronder wordt aangegeven hoe de haardplaat opgehangen kan worden. Een in de haard opgehangen haardplaat moet uiteraard wel de muur achter het vuur voldoende bedekken. Lees ook: Hoe bevestig ik een haardplaat in de open haard?

Ophangen van een haardplaat

Een haardplaat kan aan de muur bevestigd worden, bijvoorbeeld als spatscherm boven het fornuis, als andere vorm van decoratie of in de haard. Zelfs zware haardplaten kunnen opgehangen worden. Hiervoor heeft u minimaal 2 paar montagebeugels nodig om de haardplaat stevig vast te zetten aan de onderkant en aan de bovenkant. Lees ook: Hoe bevestig ik een haardplaat in de open haard? en Hoe monteer ik een haardplaat als spatscherm boven mijn fornuis?

Vastzetten van de bevestigingsbeugels

Bepaal eerst op welke plekken de beugels vastgezet moeten worden. Laat ongeveer 5 mm ruimte tussen de haardplaat en het boorgat. Daardoor hebben de montagebeugels voldoende ruimte en door de hitte van het vuur kan de haardplaat nog iets uitzetten. De messing plug van type X004 heeft een diameter van 6 mm. Hiervoor moet een gat van 8 mm geboord worden. De plug van type X002 heeft een diameter van 8 mm. Daarvoor moet een gat van 10 mm geboord worden. De boorgaten horen even diep te zijn als de lengte van de plug. Draai de messing pluggen ongeveer 2 cm op de montagebeugels. Draai daarna de beugels vast in het boorgat. In de haard moet er daarbij minimaal 2 mm ruimte zijn tussen de montagebeugels en de haardplaat. Dit omdat de haardplaat kan uitzetten door de hitte van het vuur.