Haardborstel

Haardborstels - haardvegers - openhaardborstels te koop. Grootste keuzen en beste prijzen. Gratis verzending.

Verken onze collectie haardborstels die functionaliteit combineren met stijl, naadloos passend bij de inrichting van uw openhaard en bijbehorende accessoires zoals kachelpook en asschep. Het belangrijkste doel van de haardveger is om as dat uit de haard of houtkachel is gekomen weer in de haard te vegen of van de houtkachel weg te vegen. Daarnaast kan de borstel gebruikt worden om de haard schoon te vegen nadat de as uit de haard is geschept. Let bij de keuze voor een haardborstel op de breedte van de borstel en op de vorm van de borstel (rond of langwerpig). Met kleinere rond borstels kan je beter in de hoeken van de haard of houtkachel vegen. Met een grotere langwerpige borstel veeg je sneller. Kies hieronder de perfecte open haard borstel op maat, prijs, materiaal, stijl, ouderdom en herkomst. Lees ook: Welk haardgereedschap heb je nodig?

Meer Lezen

7 producten

Antieke Haardveger van Hout
€ 144,63
Antieke Haardveger van 16,149
€ 61,98
Antieke Haardveger van Hout
€ 103,31
Antieke Haardveger van Hout
€ 227,27
Franse Haardborstel van Hout
€ 37,19
Antieke Haardveger van Hout
€ 53,72
Engelse Haardborstel van Gepolijst messing
€ 78,51

7 producten

Let op het vakmanschap

Antieke haardborstels zijn handgemaakt en staan vaak mooi in combinatie met ander antiek haardgereedschap, zoals haardtangen en haardscheppen. Vooral de Engelse haardvegers kunnen zeer decoratief zijn. Het vakmanschap dat daarvoor nodig was zie je tegenwoordig maar zelden. Het vergt namelijk tijd, vaardigheid en creativiteit. Naast dat ze mooi zijn, is een keuze voor een antieke openhaardborstel een duurzame keuze. Juist omdat ze niet nieuw zijn en stevig gemaakt zijn. Wel is het zo dat het borstelgedeelte na vele jaren gebruik kan slijten. Daardoor zijn er maar weinig goed bruikbare antieke haardborstels voorhanden.

Keuze uit openhaardborstels

Onze antieke haardborstels komen uit Frankrijk en uit Engeland. De Franse openhaard borstel heeft een langwerpige borstel en is van hout of messing gemaakt. De Engelse is vaak meer gedecoreerd en heeft een ronde borstel. Als materiaal wordt vooral gepolijst messing gebruikt. De haardborstels zijn te selecteren op land van herkomst.

Let op de lengte van de haardveger

Hoe groter de haard en hoe groter het vuur des te meer as de haard produceert. Dan is het handiger om een langere haardborstel te kiezen met een grotere borstel.

Bedenk hoe je de open haard borstel wilt opbergen

Sommige mensen zullen de open haard borstel vaak gebruiken om even wat as weg te vegen, anderen zullen het alleen gebruiken bij een schoonmaakbeurt van de haard of houtkachel. Het is in elk geval handig om de veger in de buurt van de haard of houtkachel op te bergen samen met het andere haardgereedschap. Kleinere haardborstels worden vaak opgehangen aan een rekje of de staander. Langere haardborstels kunnen in de haard of tegen een hoek aan de buitenkant van de haard of houtkachel gelegd worden. Een staander kan ook een oplossing zijn als het bakje van de staander groot genoeg is voor de breedte van de borstel. Het voordeel van een staander is dat de as in het bakje valt.

Let op de decoratieve functie van de haardborstel

De antieke versie van de bescheiden haardborstel heeft door het vakmanschap vaak een decoratieve waarde. Een mooie haardborstel heeft toegevoegde waarde voor de haard of houtkachel. Let daarbij op een aantal zaken. Welke stijl haardveger past goed bij de haard / houtkachel, en bij de overige haardaccessoires, zoals ander haardgereedschap, de haardplaat, haardbokken en houtbak? Hoe elegant of juist robuust moet de borstel zijn? Welk materiaal staat het mooist? In het algemeen is er een keuze uit messing of hout. Staat gepolijst of juist ongepolijst mooi? Lees ook: Hoe decoreer ik mijn open haard?