Schuimspaan

Antieke schuimspanen te koop. Grootste keuze. Vriendelijke prijzen. Gratis verzending.

Koken in de open haard is koken met toewijding. Je kunt koken, braden en grillen in de haard zoals dat vroeger ook werd gedaan. Daarbij werden verschillende instrumenten en kookgerei gebruikt. Je kunt het geheel vervolmaken door het gebruik van antiek kookgerei, zoals een schuimspaan. De schuimspaan werd gebruikt om schuim van de soep af te halen of om bijvoorbeeld kruiden of vlees uit de soep of stoofpot te halen. Lees ook: Antiek keukengerei om mee te koken in de haard

Meer Lezen

12 producten

Antieke Schuimspaan van 33,47
€ 136,36
Vintage Schuimspaan van 15,16
€ 37,19
Vintage Schuimspaan van Gepolijst koper
€ 70,25
Antieke Schuimspaan van Smeedijzer
€ 78,51
Antieke Schuimspaan van 33,47
€ 103,31
Antieke Schuimspaan van 15,16
€ 28,93
Antieke Schuimspaan van 33,47
€ 128,10
Antieke Schuimspaan van Messing
€ 111,57
Antieke Schuimspaan van 16,31
€ 111,57
Antieke Schuimspaan van 33,47
€ 78,51
Antieke Schuimspaan van 33,47
€ 132,23
Vintage Schuimspaan van Koper
€ 53,72

12 producten

Koken met een antieke schuimspaan

Onze antieke schuimspanen kunnen allemaal gebruikt worden bij het koken in de haard. De schuimspaan werd regelmatig gebruikt tijdens het koken. Bijvoorbeeld voor het verwijderen van schuim uit de zelf getrokken bouillon of uit de erwtensoep. Daarnaast kunnen met de schuimspaan bijvoorbeeld vlees, botten, of kruiden uit de soep of stoofpot gehaald worden.

Herkomst van de schuimspanen

We hebben losse schuimspanen in de collectie, maar ook schuimspanen die onderdeel uitmaken van een set aan een rekje. De meeste schuimspanen komen uit Frankrijk en Nederland en zijn in de 19e eeuw gemaakt. Ze zijn meestal gemaakt van messing of koper, met eventueel een smeedijzeren steel. Een messing blad met een koperen steel komt ook voor.

Let op het vakmanschap

Schuimspanen zijn vaak heel decoratieve voorwerpen en ze zijn er in allerlei soorten en maten. Alle antieke schuimspanen zijn door vakmensen met de hand gesmeed. Omdat ze nog functioneel zijn, hebben ze de tand des tijds doorstaan en zullen ze nog lang meegaan. In die zin is het ook een duurzame keuze.

Let op de grootte van de schuimspaan

De schuimspanen hebben verschillende maten. Er zijn korte en lange schuimspanen en schuimspanen met een groot of een klein blad. Lange schuimspanen zijn geschikt voor grote haarden waar de afstand tot het gerecht groter is dan in kleine haarden. Een groot blad is handig als er in een grote pan gekookt wordt en een klein blad is weer handig bij een kleine pan. Op deze website is de grootte van blad vaak af te lezen aan de breedte die bij de schuimspaan vermeld is. Onze schuimspanen zijn te selecteren op lengte, breedte en diepte.

Let op de decoratieve functie van de schuimspaan

Een antieke schuimspaan is een decoratief voorwerp. Het kan een toevoeging zijn voor een haard, ook al wordt daar niet in gekookt, of voor een keuken. Er zijn verschillen in materiaal en ontwerp. Het is vaak mooi om een schuimspaan te kiezen die goed staat bij ander haard kookgerei of haardaccessoires. Dat kan ook ‘mix en match’ zijn. Het is ook heel decoratief als het haard kookgerei wordt opgehangen aan een antiek rekje. Op de volgende pagina kan je een idee krijgen van hoe ‘mix en match’ haard kookgerei aan een rekje er uit kan zien: Sets van antiek keukengerei om mee te koken in de haard