Doofpot

De doofpot is een typisch Nederlands voorbeeld van efficiëntie. Het bestaat uit een pot met een zo luchtdicht mogelijk af te sluiten deksel en staat vaak op pootjes. In deze pot worden brandende of smeulende stukken hout gedaan die daarna niet meer doorbranden. Dit heeft een aantal voordelen. Je gaat namelijk efficiënt om met houtgebruik, je hebt altijd aanmaakhout tot je beschikking, je vermindert de kans op brand, en je vermindert de uitstoot van rook en roet in de ruimte door het smeulende vuur. De doofpot wordt doorgaans binnen handbereik direct naast de haard of houtkachel geplaatst. Daarmee heeft de doofpot ook een decoratieve functie. Hieronder kunt u onze selectie doofpotten. Lees ook: De doofpot herontdekt voor de open haard

Meer Lezen

6 producten

Antieke Doofpot van 16,31,153
€ 227,27
Antieke Doofpot van 16,31
€ 285,12
Antieke Doofpot van 16,31
€ 227,27
Antieke Doofpot van 16,31
€ 227,27
Antieke Doofpot van 16,31
€ 243,80
Antieke Doofpot van 16,31
€ 243,80

6 producten

Let op het vakmanschap

De meeste antieke doofpotten in onze collectie komen uit de 19e eeuw. Ze zijn allemaal uniek en vaak gedecoreerd. Ze zijn meestal gemaakt van een combinatie van koper en messing. Het vervaardigen ervan getuigt van vakmanschap. Vroeger kwamen er ook stenen doofpotten voor. Er worden geen nieuwe doofpotten meer geproduceerd. De antieke doofpotten hebben hun duurzaamheid door de tijd bewezen en zijn gemaakt om nog lang mee te gaan.

Vorm en herkomst

De doofpot is een typisch Nederlands verschijnsel en zijn dan ook allemaal in Nederland gemaakt. De vorm varieert niet veel, ze zijn namelijk bijna allemaal kegelvorming. Wel zijn er doofpotten met en zonder pootjes. Een doofpot op pootjes heeft als voordeel dat de vloer niet heet wordt door het gloeiende hout in de doofpot.

Let op de grootte van de doofpot

Hoe groter de op te bergen stukken hout, hoe groter de doofpot moet zijn. De doofpotten zijn te selecteren op lengte, breedte en diepte.

Gebruik van de doofpot bevordert duurzaam stoken

Met het gebruik van de doofpot bevorder je duurzaam stoken doordat je op het hout bespaart en de uitstoot van fijnstof door lang smeulende hout tegengaat. Daarnaast verminder je de kans op brand, zeker als je een houten vloer hebt.

Let op de decoratieve functie van de doofpot

De doofpot staat vaak naast de haard en heeft daardoor ook een belangrijke decoratieve waarde. Een mooie doofpot kan de haard of houtkachel mooier maken. Let dan ook goed op welke doofpot mooi staat bij de haard / houtkachel en bij de overige haardaccessoires. Het materiaal bestaat vaak uit koper en messing, maar de ene doofpot is rijker gedecoreerd dan de andere. Daarbij verschilt de mate van glans doordat de doofpot meer of minder gepolijst kan zijn. Een ongepolijste doofpot heeft een robuuster uiterlijk, wat vaak mooi staat in een wat meer rustieke haard. Lees ook: Hoe decoreer ik mijn ongebruikte haard als een echte haard?