Roosters voor vuurbokken

Met vuurbokken en een rooster voor op de vuurbokken til je het vuur van de grond. Daarmee blijft het vuur op de plek, ook met kleinere houtblokken, en krijg je een betere trek in het vuur. Door een goede beluchting en verbranding van het hout, stook je een stuk duurzamer. In plaats van vuurbokken met rooster kan ook een haardkorf worden gebruikt, dat heeft hetzelfde effect. Onze roosters voor vuurbokken zijn door een Nederlandse smid gemaakt en zijn te selecteren op breedte, hoogte en diepte. Lees ook: 10 Tips voor het kiezen van een openhaardrooster of vuurbokken

Meer Lezen

11 producten

Haardrooster voor Vuurbokken | 46 x 30 cm van Staal
€ 152,89
Haardrooster | Verschillende Breedtes van
€ 152,89
Klein Haardrooster voor Vuurbokken | 48 x 30 cm van Staal
€ 115,70
Haardrooster voor Vuurbokken | 55 x 30 cm van Staal
€ 157,02
Klein Haardrooster voor Vuurbokken| 56 x 30 cm van Staal
€ 119,83
Haardrooster voor Vuurbokken | 60 x 34 cm van Staal
€ 161,16
Klein Haardrooster | 62 x 30 cm van Staal
€ 123,97
Groot Haardrooster voor Vuurbokken | 67 x 34 cm van Staal
€ 185,95
Groot Haardrooster voor Vuurbokken | 72 x 34 cm van Staal
€ 202,48
Groot Haardrooster | 73 x 30 cm van Smeedijzer
€ 123,97
Groot Haardrooster voor Vuurbokken | 81 x 34 cm van Staal
€ 227,27

11 producten

Let op de dichtheid van de spijlen van het vuurbokken rooster

Hoe groter de houtblokken waarmee je stookt hoe verder de spijlen van het rooster uit elkaar kunnen liggen. De spijlen moeten zo dicht op elkaar liggen zijn dat het hout er niet door heen valt. De spijlen moeten ook niet zo dicht op elkaar liggen dat er van onderaf te weinig beluchting van het vuur is.

Kies de juiste breedte van het haardbokken rooster

Onze vuurbokken roosters zijn beschikbaar in verschillende breedtes. De geschikte breedte is afhankelijk van de breedte van het vuur dat je maximaal in de haard wilt stoken. Kies een haardbokken rooster dat niet breder is dan dit vuur. Kies verder een rooster dat niet breder is dan de haardplaat. De bokken kunnen optisch gezien nog wel breder staan dan de haardplaat. Kies dus een rooster voor de vuurbokken dat zo breed is dat het met de bokken en de haardplaat een mooi geheel vormt, waarbij het rooster dus niet breder is dan de haardplaat.

Zorg dat de diepte van het rooster op de vuurbokken past

Het rooster moet zo diep zijn dat het goed op de liggers van de bokken past. We gaan hier van uit dat de haardbokken goed bij de diepte van de haard passen. Het haardrooster mag namelijk absoluut niet uit de haard steken. Dat is onveilig en slecht voor de verbranding en voor de afvoer van de rook.

Met bokken en een rooster kan je het branderbed van een gashaard wegwerken

Met antieke haardbokken en een bokken rooster of met een haardkorf breng je gelijk sfeer in de gashaard. Het is namelijk mogelijk om het branderbed weg te werken in de combinatie van bokken en rooster of in een haardkorf. Let daarbij goed op het advies van de deskundige voor de aanschaf van deze antieke haardaccessoires en van het branderbed. Er zijn deskundigen te vinden die bereid zijn dit te doen. Lees ook: Hoe decoreer ik een gashaard als een echte openhaard?

Aslade is niet nodig, wen aan een aslaag

Een aslade onder de bokken en het rooster lijkt voordelen te hebben; dan hoeft er geen as uit de haard geschept worden en volstaat het legen van de aslade. Maar de aslade heeft een belangrijk nadeel waardoor een voordeel van stoken op vuurbokken en een rooster te niet wordt gedaan. Dan gaat het om de beluchting van onderaf voor een goede trek en goede verbranding. Daarbij heeft een aslaagje als voordeel dat het werkt als isolatielaag; met een aslaag is de haard minder koud en daardoor is er sneller een betere trek in de haard. Schep daarom niet alle as weg, zodat er een laagje overblijft. Lees ook: Heb ik een aslade nodig in mijn open haard?