Haardstel houder

Haardgereedschap, waaronder haardtangen, haardpoken, haardscheppen en blaaspijpen, kan in of tegen de haard worden gezet. Het nadeel is dat het dan makkelijk kan omvallen. Met een haardstelhouder, zoals een hanger of ophang rekje, een staander of een ligger, ga je dat tegen. Daarnaast hebben deze haardstelhouders ook een decoratieve functie. Hieronder kunt u onze haardstelhouders selecteren op maat, materiaal, prijs, stijl, ouderdom en herkomst. Lees ook: Welk haardgereedschap heb je nodig?

Meer Lezen

15 producten

Gotische Steun Haardgereedschap van Smeedijzer
€ 392,56
Art Nouveau Ophang Rek Haardgereedschap van 16,31
€ 243,80
Art Nouveau Ophang Rek Haardgereedschap van Messing
€ 119,83
Art Nouveau Ophang Rek Haardgereedschap van Messing
€ 243,80
Art Nouveau Ophang Rek Haardgereedschap van Messing
€ 161,16
Gotische Steun Haardgereedschap van Smeedijzer
€ 78,51
Victoriaanse Liggers Haardset van Messing
€ 144,63
Antieke Hanger Haardgereedschap van Smeedijzer
€ 103,31
Victoriaanse Liggers Haardset van Gietijzer
€ 119,83
Art Nouveau Liggers Haardset van Smeedijzer
€ 103,31
Victoriaanse Liggers Haardset van Messing
€ 53,72
Art Nouveau Liggers Haardset van 15,16
€ 45,45
Victoriaanse Liggers Haardset van 16,149
€ 144,63
Victoriaanse Liggers Haardset van Gietijzer
€ 219,01
Victoriaanse Liggers Haardset van Messing
€ 28,93

15 producten

Let op het vakmanschap

Antieke haardstelhouders zijn vaak mooi gemaakt. Het smeedwerk hiervan neemt veel tijd in beslag en omvat een originaliteit en kundigheid die je tegenwoordig niet veel meer ziet. Naast hun stijlvolle uiterlijk zijn antieke haardstelhouders aanzienlijk duurzamer dan moderne versies, omdat ze niet nieuw gemaakt zijn en hun duurzaamheid door de tijd hebben bewezen. Ze zijn gemaakt om lang mee te gaan, zodat ze nog vele jaren gekoesterd en gebruikt kunnen worden.

Kies welke haardstelhouder het beste past

Onze collectie omvat drie soorten haardstelhouders: hangers, liggers en staanders. Hangers zijn rekjes met daaraan haken of haakjes om haardgereedschap aan op te hangen. De hangers worden vaak naast de haard of houtkachel in de muur geschroefd. Ze zijn vooral geschikt voor kleiner haardgereedschap met daaraan iets om het op te hangen. Een hanger is vaak ook wat meer uit het zicht dan liggers of een staander. Liggers bestaan uit twee korte bokjes waarop het haardgereedschap gelegd kan worden. Een voordeel van liggers is dat je de lengte kan aanpassen aan de lengte van het haardgereedschap. Een staander bestaat uit een bakje en een staaf met een halve maan waarin het haardgereedschap gezet kan worden. De voordelen van een staander zijn dat het gereedschap makkelijk te pakken is, dat de as in het bakje valt en dat het goed in een hoek te plaatsen is.

Haardstelhouders komen uit Engeland, Frankrijk of Nederland. De modellen variëren niet heel veel per land. In Frankrijk komen naast gedecoreerde modellen ook wat meer robuustere modellen voor. De haardstelhouders zijn te selecteren op land van herkomst.

Let op de grootte van de haardstelhouder

Hoe meer haardgereedschap je hebt om op te bergen hoe breder de houder moet zijn. Voor hangers geldt daarbij dat er genoeg haken aan het rekje moeten zitten. Bij een staander is ook de lengte en het materiaal van belang. De staander moet lang genoeg zijn om het gereedschap stabiel in op te bergen. Bij zwaar haardgereedschap hoort ook een voldoende robuuste haardstelhouder. De haardstelhouders zijn te selecteren op lengte en op breedte.

Let op de decoratieve functie van de haardstelhouder

Een antieke haardstelhouder is vaak een echte uiting van vakmanschap en heeft daardoor ook een belangrijke decoratieve waarde. Een mooie haardstelhouder kan de haard of houtkachel verfraaien. Let daarbij op een aantal zaken. Welke stijl haardstelhouder past goed bij de haard / houtkachel, en bij de overige haardaccessoires, zoals haardgereedschap, de haardplaat, haardbokken en houtbak? Hoe robuust of juist elegant moet de houder zijn? Welk materiaal is passend? In het algemeen is er een keuze uit smeedijzer, gietijzer, messing of staal. Dat verschilt ook per type houder. Staat gepolijst of juist ongepolijst mooi? Lees ook: Hoe decoreer ik mijn open haard?

De haardstelhouders zijn te selecteren op stijl en op materiaal.