Heb ik een aslade nodig in mijn open haard?

 

Aslades komen in verschillende vormen

Aslades in open haarden vind je in een aantal landen in huizen uit de tweede helft van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw. Aslades zijn vaak een onderdeel van een volledig ingebouwde haard. Daarnaast zie je haardkorven met een bijbehorende aslade. Ook wordt gebruik gemaakt van losse aslades onder een haardkorf.

 

Antieke haardkorf met antieke aslade

 

Zijn aslades handig of een gewoonte?

Sommige mensen zijn van huis uit gewend om met een aslade te stoken, anderen denken dat het een onmisbaar onderdeel van de haard is. Een aslade is immers handig om de as uit de haard te schuiven en weg te gooien. Klopt dat?

 

duurzaam stoken in openhaard zonder aslade

 

Aslades beïnvloeden vaak de trek in de open haard

Onze ervaring is dat het in principe niet verstandig is om met een aslade te stoken omdat het de trek in de haard vermindert. (Zie ook: 10 tips om de trek van de haard te verbeteren)

 

Door slechtere beluchting van het vuur

Veel haarden hebben een moeizame trek. Een veel voorkomende reden is dat de haard te weinig zuurstof kan aantrekken om het vuur goed brandend te houden. Deze beluchting moet vooral van onderaf komen. De oplossing is dan ook om het vuur omhoog te tillen van de haardbodem en zo de luchtaanvoer van onderaf te stimuleren. Dat kan met behulp van een haardkorf (met ingebouwd rooster) of met de combinatie van haardbokken en een rooster.

 

betere beluchting zonder aslade

 

Een aslade onder het rooster kan de luchtaanvoer belemmeren. Hoe dichter de aslade tegen het rooster aan zit, hoe meer het de luchtaanvoer belemmert. Vaak biedt het weghalen van de aslade al de oplossing voor een betere trek in de haard. (Zie ook: Wat is het doel van vuurbokken of haardbokken)

 

Door verwijdering isolerende aslaag

Naast luchtaanvoer is er nog een reden dat de aslade de trek vermindert en dat is dat een laagje as onder het vuur de trek in de haard verbetert. Dat komt door de isolerende werking van as waardoor de koude uit de vloer onder de haardbodem wordt tegengehouden. Hierdoor brandt het vuur sneller bij het aanmaken van het vuur en houd je een betere trek in de haard. Als een aslade ondiep is, moet hij regelmatig geleegd worden. Daardoor haal je het isolerende aslaagje telkens weer weg.

Het is beter om boven een laagje as van ongeveer 2 ½ cm (1 inch) te stoken en af en toe as weg te scheppen als de laag te dik wordt voor de luchtaanvoer. Hierbij laat je steeds een laagje as in de haard voor de isolatie. Dat kan bijvoorbeeld met een voor de haard bedoelde haardschep en een emmer (zie ook: Welke haardaccessoires heb ik nodig?). Dat gaat zeker zo makkelijk als het in één keer legen van een (zware) aslade en het hoeft minder vaak te gebeuren.

 

Door minder duurzame verbranding

Als laatste, met een betere trek stook je duurzamer. Als de haard beter trekt krijg je een betere en vollediger verbranding van het hout. Door een betere verbranding komt er minder rook vrij en daarmee minder fijnstof in de lucht. Ook vermindert het de CO2 uitstoot omdat je het hout vollediger verbrandt en je dus minder hout nodig hebt. (Zie ook: 12 tips om duurzaam te stoken in de open haard)

 

Duurzaam stoken zonder aslade

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 500+ antieke en vintage haardplaten om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons online aanbod van 400+ antieke en vintage haardbokken of vuurbokken

Bekijk hier ons online aanbod van 100+ antieke en vintage haardkorven en haardroosters

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 75+ antieke en vintage haardschermen om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 300+ antieke en vintage haardstellen om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 1000+ antieke en vintage haardaccessoires om uw haard verder te verfraaien

 

Meer weten

Wat is het doel van vuurbokken en haardrooster?

10 tips voor het kiezen van een haardrooster of vuurbokken

12 tips om duurzaam te stoken in de open haard

Hoe zorg ik dat mijn haard warm stookt?

Welke haardaccessoires heb ik nodig?

Welk haardgereedschap heb je nodig?

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

Hoe zorg ik dat mijn haard warm stookt?

 

 

Delen:

Geplaatst in FAQ