Welke openhaard tang heb ik nodig?

 

De openhaard tang is het belangrijkste haardgereedschap

Op de vraag welke haardgereedschappen echt nodig zijn, valt de keuze in eerste instantie op de openhaard tang of houttang. Met een haardtang kan je niet alleen haardblokken verschuiven, maar ook in het vuur poken. Daardoor komt er meer lucht bij het vuur en brandt het vuur goed. De vuurtang is het belangrijkste haardgereedschap en je gebruikt hem ook het vaakst. Je plaatst de openhaard tang doorgaans binnen handbereik direct naast de haard. De openhaard tang heeft daarmee ook een decoratieve functie, omdat het voortdurend in beeld is bij de haard.

 

Welke houttang heb ik nodig?

 

Er zijn verschillende soorten openhaard tangen. Op onze site vind je alleen decoratieve, antieke en vintage haardtangen van hoge kwaliteit. De keuze bestaat uit drie soorten open haard tangen:

 

De Franse openhaard tang

De Franse vuurtang heeft geen scharnier, maar knijpt samen. De Franse openhaard tang is vaak robuust gesmeed en daarmee stugger. Vaak wordt gevraagd of je met een Franse tang wel grote haardblokken kan verschuiven. In de praktijk leg je nieuwe (grote) blokken met de hand in de haard. Pas als ze gedeeltelijk verbrand zijn, en dus kleiner, ga je er mee schuiven. Geen probleem dus. Een bijkomend voordeel van de Franse haardtang is, doordat ze zo rigide zijn, ook goed als pook te gebruiken zijn. In Frankrijk zie je zelden een pook. Franse openhaard tangen zijn meestal gemaakt van smeedijzer.

 

Zie hier ons aanbod van losse Franse antieke en vintage haardtangen

Zie hier ons aanbod van losse Franse antieke en vintage open haard tangen

 

De Engelse houttang

De Engelse tang heeft een scharnier en heeft vaak een elegant uiterlijk. Ze zijn over het algemeen lang wat hen in combinatie met de scharnier kwetsbaarheid geeft. De helften kunnen soms door slijtage over elkaar gaan scharnieren en dan kan je misgrijpen. Met een Engelse vuurtang koop je een mooi decoratief goed gesmeed stuk, vaak prachtig vakmanschap. Wel is het van belang om goed op de stabiliteit van de tang te letten. Op onze website is dit aangeduid met sterren (*** is ‘stabiel’, ** is ‘enige instabiliteit maar nog steeds bruikbaar’, * is ‘alleen geschikt voor decoratieve doeleinden’).

 

Zie hier ons aanbod van losse Engelse antieke en vintage haardtangen

Zie hier ons aanbod van losse Engelse antieke en vintage haardtangen

 

Veel Engelse high-end open haard tangen zijn gemaakt van gepolijst staal of gepolijst messing, wat er extra spectaculair uitziet.

 

Zie hier ons aanbod van losse Engelse gepolijste haardtangen

Zie hier ons aanbod van losse Engelse gepolijste haardtangen

 

 

De Nederlandse openhaard tang

De Nederlandse houttang heeft ook een scharnier en is vaak kleiner en minder elegant dan de Engelse variant. Ze hebben vaak een meer landelijk uiterlijk, maar zijn absoluut mooi gesmeed. Het scharnier van veel Nederlandse vuurtangen is anders dan het scharnier van de Engelse openhaard tang en is daarmee vaak minder kwetsbaar dan de Engelse tang. Ze zijn over het algemeen goed te hanteren. Nederlandse tangen zijn er vaak in smeedijzer of in messing.

 

Zie hier ons aanbod van antieke Nederlandse antieke en vintage haardtangen

Zie hier ons aanbod van antieke Nederlandse antieke en vintage haardtangen

 

Let op de benodigde lengte van de houttang

Hoe groter de haard en hoe groter het vuur des te groter de benodigde tang. Franse tangen zijn er in allerlei maten maar neigen vaak naar groot. Engelse vuurtangen zijn vaak groot en Nederlandse haardtangen zijn vaak klein.

 

Hoe gebruik ik de houttang?

De houttang gebruikt je in principe met één hand. Dat vraagt enige handigheid maar het is de moeite waard om te oefenen. Je kunt de tang ook met twee handen gebruiken, als bijvoorbeeld de houtblokken groot zijn. Het is belangrijk om voldoende afstand tot het vuur te houden. De volgende video laat de gebruikswijze voor de verschillende haardtangen zien.

 

 

Hoe berg ik mijn tang op?

Ook dit hangt af van het type tang. Kleinere tangen, zoals de Nederlandse tang, worden vaak opgehangen aan een (antiek) rekje aan de zijkant van de haard of worden in de houtbak gezet. Grotere tangen (zoals de Franse en de Engelse tang) worden vaak gewoon neergezet in de hoek van de haard. Het is ook mogelijk om de houttang, samen met ander haardgereedschap in een stand te plaatsen. Een stand heeft veel voordelen. De as van het haardgereedschap valt in het bakje van de stand. Daarnaast is het een stabiele vorm van opbergen. Los haardgereedschap dat tegen een muur staat glijdt nogal eens uit.

 

Hoe berg ik mijn openhaard tang op?

Hoe berg ik mijn haardtang op?

Hoe berg ik mijn openhaard tang op?

Hoe berg ik mijn houttang op?

Hoe berg ik mijn haardtang op?

 

Let op het vakmanschap

Een antieke haardtang lijkt een eenvoudig gebruiksvoorwerp, maar is vaak een meesterstuk van vakmanschap. Het smeden van de tang neemt veel tijd in beslag en vereist een creativiteit en vakmanschap die je tegenwoordig nauwelijks meer ziet bij dit soort gebruiksvoorwerpen. Dat geldt voor de eenvoudige tangen, maar is zeker het geval bij de meer ingewikkelde vormen. Daarnaast zijn ze veel sterker dan moderne tangen. Ze hebben de tand des tijds doorstaan en kunnen nog een hele tijd mee.

 

Hoe berg ik mijn haardtang op?

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 150+ antieke en vintage haardtangen

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 300+ antieke en vintage haardstellen om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 500+ antieke en vintage haardplaten om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons online aanbod van 400+ antieke en vintage haardbokken of vuurbokken

Bekijk hier ons online aanbod van 100+ antieke en vintage haardkorven en haardroosters

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 75+ antieke en vintage haardschermen om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 1000+ antieke en vintage haardaccessoires om uw haard verder te verfraaien

 

Meer weten

Welk haardgereedschap heb je nodig?

Welke kachelpook heb ik nodig?

Welke asschep heb ik nodig?

Welke haardaccessoires heb ik nodig?

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

Hoe zorg ik dat mijn haard warm stookt?

 

Delen:

Geplaatst in FAQ