Welke haardtang heb ik nodig?

 

Op de vraag welke haardgereedschappen echt nodig zijn, valt de keuze in eerste instantie op de haardtang. Met een openhaard tang kan je niet alleen haardblokken verschuiven, maar ook in het vuur poken. Daardoor komt er meer lucht bij het vuur en brandt het vuur goed. De tang is het belangrijkste haardgereedschap en je gebruikt hem ook het vaakst. Je plaatst de tang doorgaans binnen handbereik direct naast de haard. De openhaard tang heeft daarmee ook een decoratieve functie, omdat het voortdurend in beeld is bij de haard.

 

Welke houttang heb ik nodig?

 

Er zijn verschillende soorten haardtangen. Op onze site vind je alleen decoratieve, antieke en vintage haardtangen van hoge kwaliteit. De keuze bestaat uit drie soorten haardtangen:

 

De Franse haardtang

De Franse tang heeft geen scharnier, maar knijpt samen. De Franse tang is vaak robuust gesmeed en daarmee stugger. Vaak wordt gevraagd of je met een Franse tang wel grote haardblokken kan verschuiven. In de praktijk leg je nieuwe (grote) blokken met de hand in de haard. Pas als ze gedeeltelijk verbrand zijn, en dus kleiner, ga je er mee schuiven. Geen probleem dus. Een bijkomend voordeel van de Franse tang is, doordat ze zo rigide zijn, ook goed als pook te gebruiken zijn. In Frankrijk zie je zelden een pook. Franse tangen zijn meestal gemaakt van smeedijzer.

 

Zie hier ons aanbod van losse Franse antieke en vintage haardtangen

Zie hier ons aanbod van losse Franse antieke en vintage haardtangen

 

De Engelse houttang

De Engelse tang heeft een scharnier en heeft vaak een elegant uiterlijk. Ze zijn over het algemeen lang wat hen in combinatie met de scharnier kwetsbaarheid geeft. De helften kunnen soms door slijtage over elkaar gaan scharnieren en dan kan je misgrijpen. Met een Engelse tang koop je een mooi decoratief goed gesmeed stuk, vaak prachtig vakmanschap. Wel is het van belang om goed op de stabiliteit van de tang te letten. Op onze website is dit aangeduid met sterren (*** is ‘stabiel’, ** is ‘enige instabiliteit maar nog steeds bruikbaar’, * is ‘alleen geschikt voor decoratieve doeleinden’).

 

Zie hier ons aanbod van losse Engelse antieke en vintage haardtangen

Zie hier ons aanbod van losse Engelse antieke en vintage haardtangen

 

Veel Engelse high-end haardtangen zijn gemaakt van gepolijst staal of gepolijst messing, wat er extra spectaculair uitziet.

 

Zie hier ons aanbod van losse Engelse gepolijste haardtangen

Zie hier ons aanbod van losse Engelse gepolijste haardtangen

 

 

De Nederlandse haardtang

De Nederlandse houttang heeft ook een scharnier en is vaak kleiner en minder elegant dan de Engelse variant. Ze hebben vaak een meer landelijk uiterlijk, maar zijn absoluut mooi gesmeed. Het scharnier van veel Nederlandse tangen is anders dan het scharnier van de Engelse tang en is daarmee vaak minder kwetsbaar dan de Engelse tang. Ze zijn over het algemeen goed te hanteren. Nederlandse tangen zijn er vaak in smeedijzer of in messing.

 

Zie hier ons aanbod van antieke Nederlandse antieke en vintage haardtangen

Zie hier ons aanbod van antieke Nederlandse antieke en vintage haardtangen

 

Let op de benodigde lengte van de houttang

Hoe groter de haard en hoe groter het vuur des te groter de benodigde tang. Franse tangen zijn er in allerlei maten maar neigen vaak naar groot. Engelse tangen zijn vaak groot en Nederlandse haardtangen zijn vaak klein.

 

Optie van de kolenschaar

Voor kleine haarden en vuren of voor kachels is het ook mogelijk om een kolenschaar als tang te gebruiken. Deze scharen zijn oorspronkelijk bedoeld om kooltjes in een kolenvuur te verschuiven of uit het vuur te halen (voor in de doofpot of beddenpan). Ze hebben de omvang van een grote schaar met de uiteinden van een tang. Ze zijn erg handig in het gebruik. Ze komen uit Engeland en zijn gemaakt van messing.

Zie hier ons aanbod van antieke kolenscharen of kolentangen

Zie hier ons aanbod van antieke kolenscharen of kolentangen

 

Hoe gebruik ik de houttang?

De houttang gebruikt je in principe met één hand. Dat vraagt enige handigheid maar het is de moeite waard om te oefenen. Je kunt de tang ook met twee handen gebruiken, als bijvoorbeeld de houtblokken groot zijn. Het is belangrijk om voldoende afstand tot het vuur te houden. De volgende video laat de gebruikswijze voor de verschillende haardtangen zien.

 

 

Hoe berg ik mijn tang op?

Ook dit hangt af van het type tang. Kleinere tangen, zoals de Nederlandse tang, worden vaak opgehangen aan een (antiek) rekje aan de zijkant van de haard of worden in de houtbak gezet. Grotere tangen (zoals de Franse en de Engelse tang) worden vaak gewoon neergezet in de hoek van de haard. Het is ook mogelijk om de houttang, samen met ander haardgereedschap in een stand te plaatsen. Een stand heeft veel voordelen. De as van het haardgereedschap valt in het bakje van de stand. Daarnaast is het een stabiele vorm van opbergen. Los haardgereedschap dat tegen een muur staat glijdt nogal eens uit.

 

Hoe berg ik mijn haardtang op?

Hoe berg ik mijn haardtang op?

Hoe berg ik mijn haardtang op?

Hoe berg ik mijn haardtang op?

Hoe berg ik mijn haardtang op?

 

Let op het vakmanschap.

Een antieke haardtang lijkt een eenvoudig gebruiksvoorwerp, maar is vaak een meesterstuk van vakmanschap. Het smeden van de tang neemt veel tijd in beslag en vereist een creativiteit en vakmanschap die je tegenwoordig nauwelijks meer ziet bij dit soort gebruiksvoorwerpen. Dat geldt voor de eenvoudige tangen, maar is zeker het geval bij de meer ingewikkelde vormen. Daarnaast zijn ze veel sterker dan moderne tangen. Ze hebben de tand des tijds doorstaan en kunnen nog een hele tijd mee.

 

Hoe berg ik mijn haardtang op?

 

Meer over onze haardaccessoires:

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 150+ antieke en vintage haardtangen

Welk haardgereedschap heb je nodig?

Welke haardpook heb ik nodig?

Welke haardschep heb ik nodig?

Welke haardaccessoires heb ik nodig?

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Bekijk hier ons actueel aanbod online van 150+ antieke en oude losse haardsets (zonder steun).

Bekijk hier ons actueel aanbod online van 100+ antieke en oude staande haardstellen.

Bekijk hier ons actueel aanbod online van antieke en oude liggende haardstellen.

Bekijk hier ons actueel aanbod online van antieke en oude liggende haardstellen.

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

 

Delen: