Hoe monteer ik een haardplaat als spatscherm boven mijn fornuis?

Een antieke haardplaat, opgehangen als keuken spatscherm, geeft direct sfeer aan een keuken. Dit effect is vooral groot in nieuwe keukens. Veel mensen zien echter op tegen het ophangen van een zware haardplaat boven hun fornuis. Dat is niet nodig, er zijn namelijk verschillende manieren om een haardplaat op te hangen als fornuis spatscherm. Die beschrijven we hier. Daarbij is het belangrijk dat degene die de haardplaat gaat ophangen, zoals een aannemer, het eens is met de gekozen optie. Deze persoon moet er zeker van zijn dat de haardplaat veilig opgehangen wordt.

 

Haardplaat boven het fornuis

 

 

Schoonmaken van een haardplaat

De meeste van onze zwart/grijzige haardplaten zijn behandeld met kachelpoets voor gebruik in de open haard. De haardplaten met een bruin patina zijn behandeld met kleurloze antiek was. Een aantal van onze klanten geven aan dat ze hun zwarte of bruine haardplaat niet behandelen voordat ze de haardplaat ophangen. Ze houden de haardplaat daarna schoon met water en zeep. Het is een optie om de haardplaat op deze manier, dus zonder verdere behandeling, op te hangen en daarna te bekijken of deze behandeling goed uitwerkt. De haardplaat kan af en toe bijgewerkt worden met kachelpoets voor de zwarte haarplaten en antiek was voor de bruine haardplaten. Het is altijd mogelijk om de haardplaat in een later stadium alsnog met verf te behandelen.

Als blijkt dat je toch niet tevreden bent met deze behandeling kan je de haardplaat als volgt verven: 1. Verwijder de kachelpoets of antiek was met een doek en wasbenzine. 2. Droog daarna de haardplaat goed met een droge doek om te voorkomen dat de haardplaat gaat roesten. 3. Spuit een primer op de haardplaat. 4. Spuit verf op de haardplaat in de gewenste kleur. De haardplaat niet met een kwast verven. Dat resulteert namelijk in een dikkere verflaag waardoor de tekening in de haarplaat minder scherp wordt.

 

Ophangen van de haardplaat met montagebeugels (stenen muur)

Je kunt elk type haardplaat ophangen in een stenen muur met onze montagebeugels.

Montagebeugels voor het ophangen van een haardplaat aan de muur

Gebruik minimaal vier montagebeugels (twee paar) om de haardplaat op te hangen.

 

Haardplaat opgehangen aan de muur met montagebeugels

 

Haardplaat opgehangen aan de muur met montagebeugels

 

De grote en zware haardplaat in de foto hieronder is opgehangen met drie paar montagebeugels.

 

Haardplaat opgehangen aan de muur met montagebeugels

 

 

Ophangen met reguliere beugels (alle muren)

Het is ook mogelijk om de haardplaat met reguliere metalen J-vormige beugels op te hangen. In een gipswand met regelwerk kan je de beugels met schroeven bevestigen. In een stenen muur kan je schroeven met een plug gebruiken. Gebruik minimaal vier metalen beugels.

Een nadeel van het gebruik van deze twee typen beugels is dat ze zichtbaar blijven. Tenzij het bijvoorbeeld op de volgende manier mogelijk is ze uit het zicht te krijgen:

  • Door een rand in de tegels aan te brengen die over de beugels valt
  • Door het fornuis en de afzuigkap voor de beugels te plaatsen

 J-vormige beugel om een haardplaat op te hangen

Hier onder zie je twee foto’s van een grote haardplaat die opgehangen is met beugels die vervolgens onzichtbaar zijn omdat het fornuis er voor staat.

Haardplaat als spatscherm

Haardplaat als spatscherm

Het ophangen met beugels is heel geschikt voor haardplaten van alle zwaartes.

 

 

Ophangen met aan de haardplaat gelaste steunen (alle muren)

Voor een nieuwe gipswand is het een solide oplossing om L-vormige steunen of een ander type steunen aan de haardplaat te lassen en vervolgens de steunen aan het regelwerk te bevestigen.

L-vormige steunen om een haardplaat mee aan de muur te bevestigen

Deze methode is heel geschikt voor haardplaten van alle zwaartes.

 

Haardplaat al spatscherm

 

 

Ophangen met speciale constructielijm (gipswanden)

Een alternatief is dat de aannemer de haardplaat in gipswand freest en het bevestigt met een zeer sterkte constructielijm die geschikt is voor gietijzer en voor het gewicht van de haardplaat. De aannemer kan tijdens het drogen van de lijm de haardplaat eventueel ondersteunen met een tijdelijk strip van board (zie foto’s). Deze optie is alleen geschikt voor haardplaten die niet te zwaar zijn.

 

haardplaat met speciale  constructie lijm

haardplaat met speciale  constructie lijm

 

Een andere optie is dat er een aluminium hoekprofiel geschroefd wordt in de muur onder de haarplaat, waarbij de haardplaat weer met een sterke en voor de haardplaat geschikte constructielijm wordt bevestigd. Het aluminium hoekprofiel draagt de haardplaat en de lijm zorgt er voor dat de haarplaat niet verschuift.

Deze optie is alleen geschikt voor haardplaten die niet te zwaar zijn.

 

Haardplaat als spatscherm

 

Bekijk ook deze verhelderende video over het gebruik van constructielijm om een haardplaat op te hangen:

 

 

 

Ophangen met schroeven (alle muren)

Een optie, die altijd mogelijk is, is om gaten in de zijkanten van de haardplaat te boren en de haardplaat met schroeven door de gaten in een bestaande of nieuwe muur te bevestigen. De gaten kunnen onzichtbaar gemaakt worden met een pasta of een simpele kit.

Dit is geschikt voor haarplaten van alle zwaartes.

 

Haardplaat als spatscherm

 

 

Ophangen met schroeven in een houten plaat (gipswanden)

De aannemer kan de haardplaat in een gipswand freesen en een plaat die groter is dan de haardplaat in het regelwerk schroeven tijdens het installeren van de gipswand. Vervolgens kan de haardplaat met schroeven aan de zijkanten van de haardplaat aan de plaat vastgezet worden (zie foto’s).

 

Haardplaat als spatscherm

 

Haardplaat als spatscherm

 

Het is ook mogelijk om een houten of aluminium steun in de plaat te schroeven om het gewicht van de haardplaat te ondersteunen.

 

Haardplaat als spatscherm

 

Als het tegelwerk rond de haarplaat heel netjes gedaan is, verdwijnen de schroeven met wat siliconen kit tussen de tegels en de haardplaat.

 

Haardplaat als spatscherm

 

Haardplaat als spatscherm

 

Deze manier van het ophangen van een haardplaat als spatscherm is heel illustratief beschreven door een van onze klanten in het volgende online artikel: Installatie van een haardplaat als spatscherm in Cardinal House.

 

Haardplaat als spatscherm

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier onze online voorraad van 500+ antieke en oude haardplaten.

 

Meer weten

Alles wat je moet weten om een haardplaat te kiezen.

De geschiedenis van de haardplaat in vogelvlucht.

Hoe zorg ik dat mijn haard warm stookt?

.

 

Delen:

Geplaatst in FAQ