Tips voor het het gebruik van een haardplaat

 

Voor een goed en langdurig gebruik van de haardplaat willen we je graag de volgende tips meegeven:

 

Beoordeel de huidige kwaliteit van de haardplaat

Al onze haardplaten hebben een kwaliteitsbeoordeling van een, twee of drie sterren. Drie sterren betekent dat de haardplaat in een zeer goede staat is en geen scheuren heeft. De haardplaat is geschikt voor gebruik in de open haard. Twee sterren betekent doorgaans dat er een scheur(tje) is. Ook deze haardplaat is geschikt voor gebruik in de open haard. Haardplaten met één ster hebben een dusdanige grote scheur of scheuren dat ze niet meer geschikt zijn voor gebruik in de open haard. Ze zijn wel geschikt voor het beschermen van de achterwand achter de kachel, in een gashaard, als spatscherm boven het fornuis of als decoratie in een ongebruikte haard.

Gietijzer kan een beetje roesten, dat is normaal. Het heeft geen invloed op de kwaliteit van de haardplaat.

Soms heeft een haardplaat strepen of groeven die lijken op scheuren. Dat zie je vooral bij hele oude platen. Deze zijn namelijk met een mal in het zand gegoten. De mal werd gemaakt van houten planken, die de strepen vormen en waarin groeven kunnen zitten.

 

venta de placa de chimenea

 

Voorkom dat de haardplaat (verder) scheurt

Haardplaten zijn gemaakt van gietijzer. Gietijzer geleidt warmte geleidelijk en straalt dat uit. Het heeft als nadeel dat het (verder) kan scheuren of kan breken. Let er daarom op dat:

  • De haardplaat niet kan vallen, door het vast te maken aan de achterwand van de haard met montagebeugels. Zie ook de blog op onze website over Hoe bevestig ik een haardplaat in de open haard?
  • De haardplaat geen thermoshock krijgt door een te grote overgang van de koude omgeving naar het warme vuur en andersom. Begin daarom met een klein vuur in het begin van het stookseizoen en maak het vuur nooit uit met water of zand.
  • De haardplaat niet oververhit raakt door te lang te grote vuren te stoken. Stook een rustig vuur.
  • De haardplaat niet oververhit raakt door met (tropisch) hardhout te stoken of door kolen of briketten te gebruiken.

 

Hoe een haardplaat te onderhouden?

Al onze haardplaten zijn behandeld met ofwel antiek was (degenen met het bruine patina) ofwel met kachelpoets (de zwart/grijze haardplaten). Heel soms zijn haardplaten geverfd. Vaak zijn dit gekleurde haardplaten die al geverfd waren. Bruine haardplaten worden zwart van het vuur over de breedte van het vuur.

In principe hoeft een haardplaat nauwelijks onderhouden te worden. Soms komt er wat roest door bij de zwart/grijze platen. Dat kan aangetipt worden met kachelpoets. Verder zal het vuur roetaanslag veroorzaken, dat zo dik kan worden dat de decoratie minder goed zichtbaar is. Met een staalborstel kan de roetaanslag verwijderd worden, waarna de haardplaat weer in antiek was of kachelpoets gezet kan worden. Laat in beide gevallen de plaat goed drogen voor hem in het vuur te gebruiken.

 

Haardplaat als decoratie aan de muur, waaronder een spatscherm in keuken

Een haardplaat kan aan een stenen muur opgehangen worden met minimaal twee paar montagebeugels. Twee of drie beugels aan de onderkant en een of twee aan de bovenkant van de haardplaat. Als de muur niet van steen is is er een andere oplossing nodig. Zie ook onze blog Hoe monteer ik een haardplaat als spatscherm boven mijn fornuis? Het beste is om hierover een advies van de aannemer te verkrijgen en dat te volgen.

Haardplaten boven het fornuis moeten in principe schoongemaakt kunnen worden. Het is mogelijk om de haardplaat verder niet te behandelen en de haardplaat schoon te houden met water en zeep. De haardplaat kan dan af en toe bijgewerkt worden met kachelpoets voor de zwart/ grijze platen, of antiek was voor de bruine platen. Je kunt in eerste instantie bekijken of dat goed voor je uitwerkt. Ben je hier toch niet tevreden mee, dan kan je de haardplaat alsnog verven. Hoe je dat doet vind je ook in onze blog Hoe monteer ik een haardplaat als spatscherm boven mijn fornuis?

Veel plezier van de haardplaat!

 

Hoe neem ik een haardplaat in gebruik?

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier onze huidige online collectie van 500+ antieke en vintage haardplaten

 

Meer weten

Alles wat je moet weten om een haardplaat te kiezen

Welke maat haardplaat past in mijn open haard?

Hoe bevestig ik een haardplaat in de open haard?

De geschiedenis van de haardplaat in vogelvlucht

Wat te doen met een scheur in een haardplaat?

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Hoe zorg ik dat mijn haard warm stookt?

 

Delen:

Geplaatst in FAQ