Welke haardschep heb ik nodig?

Waarom heb ik een haardschep nodig?

Met een haardschep beheers je de as-laag in de haard. Je kunt de as helemaal weghalen, je kunt het gedeeltelijk weghalen of je kunt de as-laag gladstrijken. In het kader van duurzaam stoken is het belangrijk om de as-laag te beheersen. Als er te veel as in de haard ligt kan er geen zuurstof bij het vuur komen en is het moeilijk om een goed en rustig brandend vuur te stoken. Alle as weghalen is ook niet verstandig omdat de as-laag een isolatielaag levert voor het vuur tegen de koude in de vloer. Door deze isolatielaag is het makkelijker om het vuur snel aan te krijgen en het rustig te laten branden. Beide voorwaarden voor duurzaam stoken. Het hout verbrand daardoor namelijk beter en er blijft minder as over. Ook geeft het vuur minder rook en dus fijnstof af.

Een haardschep is dus een zeer functioneel instrument in de haard. Omdat je het regelmatig gebruikt, in ieder geval elke keer voordat je de haard aanmaakt, is het handig om de schep in het zicht te houden. Het heeft daarmee ook een decoratieve functie.

 

Welke haardschep heb ik nodig?

 

Voordeel van een haardschep boven een aslade

Sommige mensen zijn gewend om met een aslade onder de haardkorf of bokken te stoken. Hierdoor hoef je de haard niet met een schep schoon te maken en volstaat het legen van de aslade. Het nadeel van een aslade is dat je daardoor geen lucht krijgt onder het vuur, waardoor het vuur minder goed brandt. Het is beter om op bokken of een haardkorf te stoken en de as-laag met een haardschep te beheersen.

 

Hoe vaak moet ik de as weghalen?

Je hoeft de as nooit helemaal weg halen, tenzij je de haard een goede schoonmaakbeurt wilt geven. Het beste is om een laagje as in de haard te houden en het teveel aan as af en toe weg te scheppen. Kortom niet te vaak scheppen.

Een reden om wel vaker te scheppen is als je last hebt van valwinden in de haard. De as kan daardoor de ruimte in waaien. Er is een mooie Engelse haardaccessoire bedoeld tegen inwaaiend as, namelijk de fender. Door de opstaande rand blijft de as binnen de haard. Het is ook een zeer decoratieve haardaccessoire.

 

Welke asschep heb ik nodig?

 

De as valt niet door de gaatjes

Bij mooi bewerkte scheppen zijn de bladen vaak kunstig uitgesneden. Veel mensen vragen zich af of de as er dan niet doorheen valt. Dat is niet het geval omdat as een vlokkige structuur heeft en aan elkaar kleeft.

 

Soorten haardscheppen

Er zijn verschillende soorten haardscheppen. Op onze site vind je alleen decoratieve, antieke, haardscheppen, allen met de hand gesmeed. De keuze bestaat uit drie soorten scheppen:

 

De Engelse haardschep

De Engelse schep heeft vaak een lange steel en is mooi gemaakt. Ze zijn zeer decoratief en vaak prachtig vakmanschap. Veel high-end Engelse scheppen zijn gemaakt van gepolijst messing of gepolijst staal. Engelse scheppen zijn los te koop, maar ook als onderdeel van een bij elkaar passende haard-set. Een Engelse haard-set bestaat, naast een haardschep doorgaans uit een tang en een pook.

Een aandachtspunt bij de Engelse haardschep is de klinknagelverbinding tussen de steel en het blad. Als die door gebruik wat losser wordt dan kan de schep minder stabiel worden. Wij hanteren op de site een sterrensysteem. Voor de Engelse scheppen geldt 3 sterren (***): stabiel, 2 sterren (**): minder stabiel maar nog goed bruikbaar en 1 ster (*): alleen geschikt voor decoratieve doeleinden.

 

De Franse haardschep

In Frankrijk zie je veel scheppen. Een Franse haard-set bestaat over het algemeen uit een tang en een schep. De Franse scheppen zijn vaak gemaakt van smeedijzer en hebben een robuust, landelijk, uiterlijk. Er zijn ook meer decoratieve haardsets gemaakt van ongepolijst messing. Ook de Franse scheppen zie je in alle soorten en maten.

 

Zie hier ons aanbod van losse Franse antieke en vintage haardscheppen

Zie hier ons aanbod van losse Franse antieke en vintage haardscheppen

 

De Nederlandse haardschep of asschep

In Nederland komen traditioneel weinig scheppen voor, in ieder geval een stuk minder dan in Frankrijk of Engeland. Nederlandse scheppen zie je in allerlei soorten en maten. Ze zijn een stuk rustieker dan de Engelse scheppen, maar niet zo rustiek als de Franse scheppen. De Nederlandse haardscheppen zijn zowel los te koop als onderdeel van een haard-set.

 

 

Let op de benodigde lengte van de haardschep

Hoe groter de haard en hoe groter het vuur des te meer as de haard produceert en des te handiger het is om een grotere schep te hebben.

 

Hoe berg ik mijn asschep op?

De schep gebruik je minder vaak dan de tang of de pook, maar het is toch handig om de schep binnen bereik te houden. Kleinere scheppen zoals sommige Nederlandse scheppen, worden vaak opgehangen aan een (antiek) rekje aan de zijkant van de haard. Grotere scheppen (zoals de Franse en de Engelse schep) worden doorgaans neergezet in de hoek van de haard of in een hout-bak. Het heeft veel voordelen om de schep, samen met ander haardgereedschap, in een stand te plaatsen. De as van het haardgereedschap valt namelijk niet op de grond maar in het bakje van de stand. Verder is het een solide vorm van opbergen. Los haardgereedschap dat tegen een muur staat valt nog weleens om.

 

Hoe berg ik mijn haardschep op?

Hoe berg ik mijn haardschep op?

Hoe berg ik mijn haardschep op?

Hoe berg ik mijn haardschep op?

 

Let op het vakmanschap

Hoewel de antieke haardschep een eenvoudig gebruiksvoorwerp is, is het vaak een meesterstuk van vakmanschap. Het met de hand smeden van de schep vraagt veel tijd, aandacht en creativiteit. Dat geldt voor de eenvoudige scheppen maar is zeker het geval bij de meer ingewikkelde decoratieve scheppen zoals de Engelse scheppen. Antieke scheppen hebben vaak lange tijd hun dienst bewezen en zullen dat in de toekomst blijven doen.

 

Meer over onze haardaccessoires:

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 150+ antieke en vintage haardscheppen

Welk haardgereedschap heb je nodig?

Welke haardtang heb ik nodig?

Welke haardpook heb ik nodig?

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Bekijk hier ons actueel aanbod online van 150+ antieke en oude losse haardsets (zonder steun).

Bekijk hier ons actueel aanbod online van 100+ antieke en oude staande haardstellen.

Bekijk hier ons actueel aanbod online van antieke en oude liggende haardstellen.

Bekijk hier ons actueel aanbod online van antieke en oude liggende haardstellen.

Welke haardaccessoires heb ik nodig?

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

 

Delen: