Hoe bescherm ik de wand achter mijn houtkachel?

 

De haardplaat is een traditionele hittebestendige plaat achter een houtkachel

Het is een veelgehoord probleem, de achterwand bij de houtkachel wordt te warm waardoor de wand beschadigd kan raken of zelfs verbranden. Een oplossing die vaak gezocht wordt is het plaatsen van een hitteschild achter de houtkachel. Dit hitteschild achter de houtkachel kan bestaan uit een hittebestendig materiaal, zoals hittebestendige stenen of tegels of een hittebestendige plaat. Helaas is deze oplossing niet altijd even mooi. Een eeuwenoude oplossing is veel makkelijker, mooier en ook weer makkelijk te verwijderen, namelijk het plaatsen van een gietijzeren haardplaat als hittebestendige plaat achter de houtkachel.

Een bijkomend voordeel van een haardplaat is dat het gietijzer warmte op een langzame manier geleidt en uitstraalt. Het warmterendement van de houtkachel wordt daardoor vergroot terwijl de achterwand wordt beschermd. Hoe dikker de haardplaat hoe groter het warmterendement.

Voor het kiezen van een gietijzeren haardplaat als brandwerende plaat achter de kachel kunnen de volgende drie stappen worden doorlopen:

 

Gedecoreerde, ongebruikte open haard

 

Stap 1 | Hoe groot moet de haardplaat zijn?

De haardplaat moet in omvang bij voorkeur iets groter zijn dan de achterkant van de houtkachel. Dan beschermt het de achterwand het beste. Kleinere haardplaten bieden uiteraard ook een bepaalde vorm van bescherming. Staat de houtkachel in een haard, dan moet rekening worden gehouden met de maten en vorm van de achterwand van de haard. In het volgende artikel wordt uitgelegd welke maat haardplaat in dat geval het beste past: Welke maat haardplaat past in mijn open haard?.

 

haardplaat achter de kachel

haardplaat achter de kachel

haardplaat achter de kachel

 

Stap 2 | Welke haardplaat past het beste bij de haard, bij mijn houtkachel en bij mijn interieur?

Deze stap heeft uiteraard te maken met de persoonlijke voorkeur. Vaak is het mooi om te letten op de stijl van de houtkachel, van het interieur en van de eventuele haard om een harmonieus geheel te vormen. Daarentegen kan contrast ook erg mooi zijn. Een antieke haardplaat kan uitstekend passen bij een moderne houtkachel en bij een moderne haard en interieur.

Ook is het van belang om te overwegen hoe imposant je de haard wilt laten uitkomen. Een imposante haardplaat kan dit karakter van de haard versterken, terwijl een bescheiden gedecoreerde haardplaat minder opvalt en ook de haard minder laat opvallen.

Sommige antieke haardplaten hebben een scheur, vaak door eeuwenlang gebruik. Het is geen probleem om een gietijzeren plaat met een scheur achter de houtkachel te plaatsen als hittebestendige plaat. De scheur zal niet verder scheuren en de haardplaat behoudt de beschermende functie.

 

Haardplaat achter de kachel

Haardplaat achter de kachel

Haardplaat achter de kachel

 

Stap 3 | Hoe bevestig ik de haardplaat als hitteschild achter de houtkachel?

Een haardplaat achter de houtkachel of in de haard is het beste te bevestigen met montagebeugels. Lees hier hoe dit werkt: Hoe bevestig ik een haardplaat in de open haard?.

 

Haardplaat achter kachel

haardplaat achter de kachel

haardplaat achter de kachel

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 500+ antieke en vintage haardplaten

 

Meer weten

Hoe bevestig ik een haardplaat in de open haard?

De geschiedenis van de haardplaat in vogelvlucht

Wat te doen met een scheur in een haardplaat?

Haardaccessoires voor de houtkachel

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Hoe decoreer ik mijn ongebruikte haard als een echte haard?

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

 

Gedecoreerde, ongebruikte open haard

Haardplaat achter kachel

 

 

Delen:

Geplaatst in FAQ