Welke maat haardrooster of haardkorf heb ik nodig?

 

De voordelen van een haardrooster

Het stoken op ofwel haardbokken met een stookrooster ofwel met een haardkorf heeft veel voordelen. Doordat het vuur van de grond getild wordt stroomt er lucht onder het vuur waardoor het vuur beter brandt. Daarnaast wordt door de verhoging van het vuur de schoorsteen sneller warm wat ook de trek in de haard bevorderd. Met een haardkorf stook je doorgaans nog hoger dan op haardbokken, dat is in dit opzicht een pluspunt van de haardkorf.

We verkopen op onze site een groot aantal verschillende openhaard roosters voor op bokken en ook kant en klare haardkorven. Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen. De volgende overwegingen zijn daarbij van belang: 

 

Antieke en vintage Haardkorven te koop

Zie hier ons aanbod van antieke en vintage haardkorven

Nieuwe Haardroosters voor bokken te koop

Zie hier ons aanbod van nieuwe haardroosters voor haardbokken

 

De vorm van de open haard

Het vuurrooster of de haardkorf moet altijd tegen de achterwand van de haard vallen. Bij een taps toe lopende haard kan het openhaard rooster of de korf zo breed zijn als de achterkant van de haard. Bij een rechthoekige haard hoort er minimaal 5 cm aan beide kanten aan ruimte te zijn tussen de muur en het vuurrooster of de korf. Dit in verband met de benodigde luchtstroom voor het aanhouden van het vuur.

 

Haardkorf of openhaard roosters te koop

 

De diepte van de vuurbokken of haardkorf

Het rooster moet op de staanders van de haardbokken passen én binnen de haard vallen. De vuurbokken mogen met hun voorkanten een stukje uit de haard komen, maar het stookrooster niet. Het vuur moet binnen de haard blijven. De vuurbak van de haardkorf moet ook helemaal in de haard passen en mag dus niet uitsteken.

 

Vuurbokken te koop

 

De breedte van de haardplaat

Als er een haardplaat tegen de achtermuur van de haard staat is het mooi dat de bokken en het openhaard rooster of haardkorf niet breder zijn dan de haardplaat. Het decoratieve gedeelte van de haardbokken of de haardkorf mogen wel iets uitsteken aan de zijkanten van de haardplaat maar het stookrooster en de staanders van de bokken of vuurbak van de korf niet. Verder is de keuze een kwestie van proporties en balans. Bij een grote haardplaat past een robuust haardrooster of korf en bij een kleinere haardplaat een kleiner rooster of korf.

 

Breedte van haardplaat en haardrooster

 

Minimale breedte van het vuur

We weten nu hoe groot het vuurrooster of de haardkorf kan zijn, maar nog niet hoe klein. De maat van het stookrooster of vuurbak bepaalt de grootte van het vuur. Als je een groot vuur wilt kies je een zo groot mogelijk haardrooster of haardkorf volgens bovenstaande overwegingen. Bij een kleiner vuur kan een kleiner openhaard rooster of haardkorf gekozen worden. Ook dit is een kwestie van balans in de haard.

 

Plaats van het luchtrooster in de haard

 

De minimale breedte van ons nieuwe haardroosters is wellicht ook een beperkende factor. Als er met bokken en een rooster wordt gestookt moet minimaal de kleinste maat rooster op de liggers van de bokken passen, ofwel minimaal 36 cm breedte, d.w.z. 10 cm minder dan de aangegeven breedte (dat is namelijk de buitenmaat): Smalst beschikbare haardrooster voor haardbokken

 

Plaats van het luchtrooster in de haard

In sommige haarden is een luchtrooster geplaatst om de trek in de haard te verbeteren. Laat je altijd informeren over de gewenste positie van het vuur ten opzichte van het luchtrooster. Dit kan van invloed zijn op de maximale maat van het openhaard rooster of de haardkorf.

 

Plaats van het luchtrooster in de haard

Plaats van het luchtrooster in de haard

 

Laat u adviseren

In onze webshop is het mogelijk om haardbokken, haardroosters en haardkorf op maat, type, materiaal, stijl, ouderdom en herkomst te selecteren. Mocht u twijfelen bij uw keuze dan kunt ons gerust bellen (06-53493998) of mailen: info@antieke-haardplaat.nl. Als u de vuurbokken wil combineren met andere haardaccessoires dan kunnen wij een combinatie voorstellen op basis van uw wensen en/of foto’s maken van de geselecteerde haardaccessoires zodat u kunt zien of het een mooi geheel vormt.

 

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier ons online aanbod van 400+ antieke en vintage haardbokken of vuurbokken

Bekijk hier ons online aanbod van 100+ antieke en vintage haardkorven en haardroosters

Bekijk hier ons online aanbod van nieuwe haardroosters voor haardbokken

 

Meer weten

10 tips voor het kiezen van een haardrooster of vuurbokken

Wat is het doel van vuurbokken en haardrooster?

Welke maat haardbokken of vuurbokken heb ik nodig?

Heb ik een aslade nodig in mijn open haard?

Hoe decoreer ik mijn open haard?

10 tips om de trek van de haard te verbeteren

Hoe zorg ik dat mijn haard warm stookt?

12 tips om duurzaam te stoken in de open haard

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

 

Vuurbokken of haardbokken te koop

 

Delen:

Geplaatst in FAQ