Hoe zorg ik dat mijn haard warm stookt?

 

Warmte uitstraling zonder een heel groot vuur

Het stoken van een open haard wordt extra leuk als de haard ook echt warmte uitstraalt zonder dat je van die hele grote vuren brandt. Door de warmte kan je de thermostaat van de verwarming een stukje lager zetten. Dan kan op hout stoken een duurzame manier worden om te verwarmen in koude periodes, bijvoorbeeld in combinatie met een hybride warmtepomp. Hoe zorg je daarvoor?

 

Zware haard lichter gemaakt door haardaccessoires

 

Zorg voor een constant goed en rustig brandend vuur

Een slecht onderhouden vuur dat steeds uitgaat, veel rook veroorzaakt en af ten toe juist heel heet brand verwarmt het minst. Hoe doe je dat? Zorg voor een goede trek in de haard, zorg voor goed gedroogd hout en stook met aandacht. Ook uit het oogpunt van duurzaamheid is het het beste om een rustig goed brandend vuur te onderhouden. (Zie ook 10 tips om de trek van de haard te verbeteren en 12 tips om duurzaam te stoken in de open haard).

 

Brandende haardplaat

 

Plaats een haardplaat tegen de achterwand van de haard

Een haardplaat verhoogt het warmterendement van het vuur tot wel 50% afhankelijk van de dikte van de haardplaat. De haardplaat is gemaakt van gietijzer en dat geleidt de warmte goed. Ook houdt de haardplaat warmte vast zodat er uitstraling van warmte is nadat het vuur gedoofd is. Bij een dikke haardplaat kan je de warmte de volgende ochtend nog voelen.

 

Haardplaat in Cortona, Italie

 

Zorg dat het materiaal van het haardscherm niet te veel warmte tegenhoudt

Een smeedijzeren haardscherm met gaas houdt vooral warmte tegen als het gaas van het scherm dicht geweven is. Uiteraard moet het gaas wel zo dicht geweven zijn dat het geen vonken doorlaat. Verder zijn er doorzichtige haardschermen gemaakt van glas of plastic. Ook deze materialen houden de uitstroom van warme lucht in de kamer tegen. Hierdoor gaat er veel warmte weer door de schoorsteen naar buiten.

 

Haardscherm in Den Haag

 

Let goed op de hoogte van het haardscherm

Het is veilig voor mens, dier en huis om de haard te branden met een haardscherm. Maar het is niet altijd nodig om een haardscherm te hebben dat de voorkant van de haard volledig afsluit. Als een constant goed brandend, rustig vuur wordt onderhouden, er met niet te snel brandend, droog hout gestookt wordt en op een hoogte van niet meer dan 10 cm, dan is een hoogte van 50 cm van het haardscherm in principe voldoende. Dat is ongeacht de hoogte van de haardopening. Haardopeningen met een hoogte van 50 cm of minder moeten dus wel altijd afgesloten worden aan de bovenkant. (Zie ook Hoe groot moet mijn haardscherm zijn).

 

Zit voldoende dicht bij de haard

De stralingswarmte van de haard is alleen voldoende om warm te blijven als je je voor of naast de haard bevindt. Dat is niet het geval als je op afstand van de haard bent. Houd hier met de plaatsing van meubels rekening mee.

 

Zorg voor voldoende zuurstof vlakbij de haard

Voor een goede verbranding van het hout heeft de haard zuurstof nodig. Het beste is als de haard deze zuurstof vlak bij de haard kan verkrijgen, bijvoorbeeld door luchtroosters naast, in of onder de haard. Als dit niet het geval is dan gaat de haard zuurstof elders uit het huis halen en ontstaan er luchtstromen in het huis. Dit zijn vaak koude luchtstromen van buiten en die verminderen het warmtegevoel bij de haard en in andere delen van het huis.

 

Let op de luchtstromen in het huis

Als de haard toch zuurstof uit andere delen van het huis moet verkrijgen ontstaan er zoals gezegd koude luchtstromen. Je kan deze luchtstromen sturen door bepaalde kieren te dichten en bepaalde deuren dicht te houden. Dan houd je de luchtstroom over waar je in termen van kou het minste last van hebt en neemt het warmtegevoel bij de haard weer toe.

 

Hoe groot moet een haardscherm zijn?

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 500+ antieke en vintage haardplaten om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons online aanbod van 400+ antieke en vintage haardbokken of vuurbokken

Bekijk hier ons online aanbod van 100+ antieke en vintage haardkorven en haardroosters

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 75+ antieke en vintage haardschermen om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 300+ antieke en vintage haardstellen om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 1000+ antieke en vintage haardaccessoires om uw haard verder te verfraaien

 

Meer weten

12 tips om duurzaam te stoken in de open haard

Welke haardaccessoires heb ik nodig?

Welk haardgereedschap heb je nodig?

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

 

 

Delen:

Geplaatst in FAQ