10 tips om een haardscherm te kiezen

 

1 | Let op dat het haardscherm de vonken goed tegenhoudt

Haardschermen hebben vaak een hoogte van rond de 50 cm. Deze hoogte is voldoende als je matige vuren stookt met droog hout en op een stookhoogte van niet meer dan 10 cm. Grote vuren met veel brandend hout kunnen de hoogte van het vuur verhogen, waardoor het verstandig kan zijn om een hoger scherm te kiezen. Pas de hoogte van het haardscherm navenant aan de hoogte van het vuur aan.

Het is belangrijk dat het haardscherm de haard in de breedte goed afsluit of het vuur goed omsluit. In veel haarden kun je dat goed oplossen met haardschermen met meerdere panelen. Ons nieuwe handgemaakte scherm naar Frans model kan bijvoorbeeld wel tot zeven panelen uitgebreid worden.

Ook als je brandt met niet goed gedroogd en snel brandende houtsoorten (vuren, populier, den e.d.) verspreidt het vuur meer vonken die ook nog alle kanten op springen. In dit laatste geval kan je beter de gehele opening van de haard afsluiten.

Let er daarnaast op dat het haardscherm een zodanig fijnmazig gaas heeft dat er geen vonken door het gaas kunnen komen.

 

Handgemaakt groot Frans haardscherm

 

2 | Zorg voor een goed zicht op het vuur

Om het zicht op het vuur te houden is het belangrijk om een haardscherm te vinden dat niet te veel opvalt. Het is minder opvallend als het scherm een geheel vormt met de haard. Meestal is dit het geval met een donker haardscherm. Een haardscherm van messing valt vaak meer op, zeker als het gepolijst messing is. De mate van decoratie van het scherm speelt hierbij ook een rol. Een sterk gedecoreerd scherm valt meer op.

Aan de andere kant kan een opvallend haardscherm prachtig staan in een niet gebruikte haard. Dat geeft de indruk van een gebruikte haard.

Het nadeel van een heel hoog scherm is dat het zicht op het vuur wegneemt. Als die hoogte niet nodig is tegen de vonken is dat een doorslaggevende reden om voor een lager scherm te kiezen.

 

Antiek Frans haardscherm in antieke schouw met antieke haardplaat en antieke vuurbokken en nieuw haardrooster

 

3 | Laat het haardscherm niet te veel warmte tegenhouden

Kies voor een haardscherm dat niet te fijnmazig en dik gaas heeft. Hoe meer het gaas open is, hoe minder warmte het tegenhoudt. Het gaas moet natuurlijk wel zo fijnmazig zijn dat het de vonken tegenhoudt. Veel traditionele Franse haardschermen hebben deze eigenschap doordat het een gevlochten ruim gaas is wat wel alle vonken tegenhoudt.

Kies niet voor een glazen scherm. Glas houdt bij een haardvuur warmte tegen. Dat is daarmee geen duurzame keuze.

 

Nieuw, handgemaakt Frans 3-slag haardscherm (57 cm hoog) in antieke antieke haardbokken en nieuw haardrooster

 

4 | Houd kleine kinderen en dieren op afstand van het vuur

Uiteraard willen we niet dat onze kinderen en dieren zich branden aan het vuur. Leer kinderen al op vroege leeftijd dat het vuur gevaarlijk is. Tegelijkertijd is het belangrijk om kinderen en dieren op afstand van het vuur te houden. Kies daarom een haardscherm dat het vuur op afstand afsluit of omsluit.

Een fire guard heeft ook dit doel en vormt vaak een prachtig geheel met de haard. Een fire guard heeft vaak een grofmazig scherm en is daarom alleen geschikt als haardscherm als er geen vonken van het vuur de kamer in kunnen komen. Dit is bijvoorbeeld bij een gashaard het geval.

 

Nieuw, handgemaakt Frans 4-slag haardscherm (50 cm hoog) in antieke schouw met antieke haardplaat en antieke vuurbokken

 

5 | Let op het gewicht van het haardscherm

Een groot of zwaar uitgevoerd haardscherm heeft als nadeel dat het zwaar is en moeilijk op te bergen is. Als er ook een deur in het scherm zit is het extra zwaar. Het scherm staat dan altijd voor het vuur, terwijl dit niet altijd nodig is als er toezicht is op het vuur. Uiteraard zet je het scherm dan weer voor het vuur als je de ruimte (even) verlaat.

Een opvouwbaar haardscherm is vaak lichter dan een vonkenscherm met een groot paneel en kan makkelijk even weggezet worden. Haardschermen met een klein paneel zijn uiteraard minder zwaar.

 

Antiek haardscherm in moderne haard

 

6 | Let op het gemak van opbergen

Kies een haardscherm met meerdere panelen omdat dat goed op te vouwen is en er in opgevouwen toestand ook decoratief uitziet. Je kan het dus vlak naast de haard zetten om op te bergen. Grote open haard schermen met een groot middenpaneel zijn, zeker als ze een deur hebben, vaak zwaar om te verplaatsen en staan niet erg mooi naast de haard. In de praktijk blijft zo’n scherm daarom altijd voor het haardvuur staan.

 

De opvouwbare schermen zijn zelfs decoratief als ze opgevouwen zijn

De opvouwbare schermen zijn zelfs decoratief als ze opgevouwen zijn.

 

7 | Welke maat haardscherm past in je openhaard?

Het is belangrijk om de juiste maat haardscherm te kiezen. Zoals hierboven vermeld spelen de grootte van het vuur, het gebruik van geschikt hout en de aanwezigheid van kleine kinderen en dieren daarbij een rol. Daarnaast is de maat van de binnenkant van de haard uiteraard ook een belangrijke factor is. In dit artikel wordt uitgelegd waar je op kunt letten bij het maken van deze keuze: Hoe groot moet mijn haardscherm zijn?

 

Nieuw, handgemaakt Frans 3-slag haardscherm (57 cm hoog) in moderne Franse schouw met antieke haardplaat en antieke Franse vuurbokken

 

8 | Let op de juiste stijl van het haardscherm

Haardschermen zijn doorgaans niet ouder dan de 18e eeuw. De stijlen van vonkenschermen volgen in principe de stijlen van de haard en van het huis. De eerste schermen in Frankrijk zijn Louis XIV en de eerste haarschermen in het Verenigd Koninkrijk hebben de Georgian stijl.

Het is vaak prachtig om een spatscherm voor de openhaard te kiezen in de stijl van de haard en van het huis. Maar uiteindelijk is dit een kwestie van smaak.

Een 19e eeuws ijzeren vrij simpel haardscherm uit Frankrijk (stijl Napoléon III) kan bijvoorbeeld als evenwicht mooi staan in een meer gedecoreerde haard. Dat heeft dan als bijkomend voordeel dat het minder de aandacht afleidt van de decoraties van de haard. Tegelijkertijd kan een rijkelijk gedecoreerd haardscherm een minder mooie haard meer allure geven.

 

9 | Let op decoratie bij een ongebruikte haard

Bij een ongebruikte haard kan je in principe kiezen voor elk haardscherm, fire guard of fender die een mooi geheel vormt met de haard. Als de haard is dichtgemetseld kan je kiezen voor een haardscherm dat bestaat uit een paneel op pootjes.

Omdat veiligheid geen rol speelt kan je de vereisten voor de maat van het scherm en voor het gaas loslaten. Je kunt daarom bijvoorbeeld heel goed een Engelse fire guard voor de haard zetten. Dat geeft instant sfeer aan de haard maar is niet altijd geschikt als haardscherm.

Verder kan je kiezen voor een fijnmazig gaas dat, doordat het materiaal massiever is, meer koude uit de haard tegenhoudt.

 

Opgevouwen antieke schermen in meerdere kleuren

Opgevouwen antieke schermen in meerdere kleuren

 

10 | Laat je adviseren

In onze webshop is het mogelijk om een haardscherm op materiaal, maat en stijl te selecteren. Mocht je twijfelen welk haardscherm zou passen, dan kan je ons bellen (06-53493998) of mailen (info@haardplaat.com). Met de maten van de haard en eventueel een foto erbij kunnen we ongetwijfeld een goed advies geven.

 

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 75+ antieke en vintage haardschermen om uw haard verder te verfraaien

 

Meer weten

Het beste decoratieve haardscherm in onze ogen

Hoe groot moet mijn haardscherm zijn?

Wat is het doel van een haardscherm?

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

 

Antiek Frans haardscherm in antieke schouw met antieke haardplaat en antieke haardbokken met nieuw haardrooster

 

Delen:

Geplaatst in FAQ