Hoe kies ik een haardscherm?

 

We onderscheiden drie soorten haardschermen: 

    1. Haardschermen die huis, mensen en dieren beschermen tegen de risico’s van een brandend vuur
    2. Decoratieve schermen of zomerschermen die alleen als doel hebben de haard te verfraaien als het vuur niet brand
    3. Haardschermen die mensen beschermen tegen de hitte van het vuur (vooral een functie van vroeger)

 

 

In deze blog gaan we er vanuit dat haardschermen vooral een veiligheidsfunctie hebben.

Een haardscherm kan gekozen worden op materiaal, vorm, stijl en herkomst en uiteraard op maat.

 

Materiaal van het haardscherm

Haardschermen die voor een brandend vuur staan moeten vuurvast zijn en zijn daarom meestal gemaakt van een metaal. Nieuwere schermen kunnen ook (deels) gemaakt zijn van glas.

Om het zicht naar het vuur te bewaren hebben deze schermen vaak panelen die bespannen zijn met ijzergaas of kopergaas. Het ijzeren gaas van de traditionele Franse haardschermen vinden wij daarbij het minst opvallend, je kijkt er bij wijze van spreken dwars doorheen. Glas heeft uiteraard ook dit doel maar heeft, in tegenstelling tot metaal, als nadeel dat het de warmte van het vuur tegenhoudt.

De keuze van het materiaal is ook bepalend voor de mate waarin het haardscherm opvalt als het voor het vuur staat. Een messing haardscherm valt veel meer op dan een haardscherm gemaakt van ijzer met ijzergaas. De mate van decoratie van het scherm speelt hierbij ook een rol.

Decoratieve schermen kunnen van elk materiaal gemaakt worden. Ook van niet vuurvaste materialen. In vroegere tijden zag je bijvoorbeeld vaak decoratieve schermen met een houten frame en een geborduurd paneel. Schermen die tegen de hitte van het vuur beschermen hebben vaak een paneel die bestaat uit een koperen plaat.

 

Gepolijst messing haardschermGepolijst messing haardscherm

 

<Traditioneel Frans ijzeren haardschermTraditioneel Frans ijzeren haardscherm

 

Haardscherm tegen de hitteHaardscherm tegen de hitte

 

Vorm van het haardscherm

Een haardscherm kan bestaan uit één of meerdere panelen.

Haardschermen voor grotere haarden of haarden met een ronde vorm hebben vaak meerdere panelen op lage pootjes. Deze schermen zijn vaak makkelijker rond het vuur te vormen. Ze hebben verder als voordeel dat het scherm opgevouwen naast de haard gezet kan worden en daardoor minder ruimte inneemt als het niet in gebruik is.

Puur decoratieve schermen of schermen die vroeger beschermden tegen de hitte van het vuur hebben vaak één paneel dat of bevestigd is aan één lange –vaak in hoogte afstelbare- poot of op twee kleine pootjes staat.

Een scherm dat bestaat uit één paneel met twee kleine pootjes kan ook heel geschikt zijn om het vuur in een kleinere haard te beschermen. Het paneel moet dan de haardopening voldoende afsluiten.

 

Stijl van het haardscherm

Haardschermen zijn doorgaans niet ouder dan de 18e eeuw. De stijlen van haardschermen waren vaak als de stijl die voor het huis en de haard. Dus de eerste schermen in Frankrijk zijn Louis XIV en de eerste haarschermen in het Verenigd Koninkrijk hebben de Georgian stijl.

Uiteraard kan het mooi zijn om een haardscherm te kiezen in de stijl van de haard. Uiteindelijk is het ook een kwestie van smaak. Een 19e eeuws ijzeren vrij simpel haardscherm uit Frankrijk (stijl Napoléon III) kan bijvoorbeeld als evenwicht mooi staan in een meer gedecoreerde haard. Dat heeft dan als bijkomend voordeel dat het minder de aandacht afleidt van de decoraties van de haard.

 

19e eeuws victoriaans haardscherm19e eeuws victoriaans haardscherm

 

19e eeuws Art Nouveau haardscherm19e eeuws Art Nouveau haardscherm

 

19e eeuws Napoleon III haardscherm19e eeuws Napoleon III haardscherm

 

Maat van het haardscherm

Hoe u het beste de maat van uw haardscherm kan bepalen is op onze website beschreven onder: Hoe groot moet mijn haardscherm zijn?.

 

Laat u adviseren

In onze webshop is het mogelijk om een haardscherm op materiaal, maat en stijl te selecteren. Mocht u twijfelen welk haardscherm zou passen, dan kunt u ons gerust bellen (06-53493998) of mailen (info@haardplaat.com). Met de maten van uw haard en eventueel een foto kunnen we ongetwijfeld een goed advies geven.

 

 

Meer weten:

Wat is het doel van een haardscherm?

Hoe groot moet een haardscherm zijn?

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Bekijk hier ons actueel aanbod online van 75+ antieke en vintage haardschermen

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

 

Antieke haardschermen te koop

 

Delen: