Welke maat haardbokken of vuurbokken heb ik nodig?

 

Voordeel van vuurbokken

Het gebruik van haardbokken of vuurbokken heeft een aantal voordelen. Doordat het vuur omhoog getild wordt kan er lucht onder het vuur stromen waardoor een betere verbranding van het hout plaatsvindt. Dit is belangrijk in het kader van duurzaam stoken. Een ander voordeel is dat doordat het vuur hoger is, de schoorsteen sneller warm wordt bij het aansteken van het vuur. Hierdoor ontstaat een betere trek in de haard, waardoor het vuur beter brandt.

Haardbokken kunnen met of zonder bijpassend rooster gebruikt worden. Als de houtblokken of de boomstammetjes zo groot zijn dat ze op de beide bokken kunnen worden gelegd, is er geen rooster nodig. Zijn de houtblokken daar te klein voor, dan is het aan te raden om een rooster op de liggers van de bokken te leggen. 

 

Vuurbokken of haardbokken te koop

 

Diepte van de haardbokken

Bij het bepalen van de juiste maat haardbokken is vooral de diepte van de haardbokken van belang, of wel de lengte van de liggers. De minimale diepte is 50% van de diepte van de haard. Het vuur wordt tegen de achterwand van de haard gestookt, waardoor de liggers van de bokken ook haaks tegen de achterwand aan staan. Het vuur moet tot minimaal de helft van de haard komen.

De maximale diepte is dat de liggers binnen de haard moeten passen. De voorkant van de bokken mogen wel iets uit de haard steken. Tenzij er de beperking van een rollaag is. Het is belangrijk dat het vuur binnen de haard wordt gestookt en dat een eventueel rooster binnen de haard valt. Een andere beperking is een mogelijk luchtrooster. Het is niet mooi om boven op het luchtrooster te stoken.

 

Haardkorf of haardroosters te koop

 

Breedte van de vuurbokken

Er is geen minimale breedte tussen de vuurbokken anders dan dat het een kwestie van smaak is. Er is wel een maximale breedte. De bokken kunnen niet zo breed zijn ten op zicht van de haard dat er nauwelijks meer ruimte tussen de bokken overblijft om een vuur te stoken. Dit hangt ook af van de gewenste grootte van het vuur. Als er met bokken en een rooster wordt gestookt moet minimaal de kleinste maat rooster op de liggers van de bokken passen, ofwel minimaal 36 cm breedte, d.w.z. 10 cm minder dan de aangegeven breedte (dat is namelijk de buitenmaat): Smalst beschikbare haardrooster voor haardbokken

 

Vuurbokken te koop

 

Hoogte van de haardbokken

Er zijn geen functionele eisen aan de hoogte van haardbokken. Dat is een kwestie van smaak. De volgende overwegingen kunnen daarbij gemaakt worden:

  • Passen de bokken qua stijl bij de haard?
  • Hoe imposant of juist niet wil je dat de bokken zijn? Imposante bokken kunnen een imposante haard versterken, maar ook de aandacht afleiden van een minder mooie haard
  • Passen de bokken bij een eventuele haardplaat? Vormt het een mooie balans qua stijl? Soms is het mooi om bij een imposante haardplaat meer eenvoudige bokken te kiezen. Of juist andersom. Imposante bokken kunnen heel mooi tot hun recht komen bij een vrij simpele haardplaat

Vuurbokken te koop

Vuurbokken te koop

Vuurbokken te koop

 

Laat u adviseren

In onze webshop is het mogelijk om haardbokken op maat, type, materiaal, stijl, ouderdom en herkomst te selecteren. Mocht u twijfelen bij uw keuze dan kunt ons gerust bellen (06-53493998) of mailen: info@antieke-haardplaat.nl. Als u de vuurbokken wil combineren met andere haardaccessoires dan kunnen wij een combinatie voorstellen op basis van uw wensen en/of foto’s maken van de geselecteerde haardaccessoires zodat u kunt zien of het een mooi geheel vormt.

 

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier ons online aanbod van 400+ antieke en vintage haardbokken of vuurbokken

Bekijk hier ons online aanbod van 100+ antieke en vintage haardkorven en haardroosters

Bekijk hier ons online aanbod van nieuwe haardroosters voor haardbokken

 

Meer weten

10 tips voor het kiezen van een haardrooster of vuurbokken

Wat is het doel van vuurbokken en haardrooster?

Welke maat haardrooster of haardkorf heb ik nodig?

Hoe decoreer ik mijn open haard?

10 tips om de trek van de haard te verbeteren

Hoe zorg ik dat mijn haard warm stookt?

12 tips om duurzaam te stoken in de open haard

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

 

Vuurbokken of haardbokken te koop

 

Delen:

Geplaatst in FAQ