Wat is het doel van vuurbokken en haardkorf?

 

Het is mogelijk om een haardvuur op de grond van de haard te stoken. Toch zal dit vuur niet goed en duurzaam branden omdat een vuur veel lucht nodig heeft. Een openhaard heeft wel 250 – 350 m3 lucht nodig per uur. 

 

Vuurbokken geven lucht aan het vuur

 

 

Betere beluchting en verbranding. Om het vuur beter te laten branden wordt het al duizenden jaren verhoogd met haardbokken. Het eerste doel van haardbokken is dus dat door de verhoging van het vuur de lucht van alle kanten bij het vuur kan komen waardoor het beter brandt.

Tot en met de 15e eeuw waren de haardbokken meestal een enkele stang of blok met één of twee verhogingen. Die verhogingen dienden om het rollen van het hout uit het vuur te voorkomen, het tweede doel van haardbokken.

Vanaf de 16e eeuw gaat men haardbokken in paren gebruiken waardoor de beluchting van het hout nog makkelijker wordt. 

 

Vuurbokken komen in een stel

 

In de loop van de 16e en 17e eeuw wordt het ontwerp van haardbokken verder aangepast aan praktische behoeften die samenhingen met het koken in en om de open haard: 

  • -spit haken werden toegevoegd zodat met voedsel kon grillen
  • -kommetjes werden aan de bovenkant bevestigd zodat men voedsel kon opwarmen of warm houden

 

Antieke Vuurbokken te koop

 

Vanaf de 16e eeuw ging ook steeds meer aandacht en moeite in de versiering van haardbokken, als ware statussymbolen. Waren ze tot de 17e eeuw vooral uitgevoerd in ijzer, vanaf de 17e eeuw werden ze versierd met het in die tijd zeer schaarse en kostbare brons en/of messing.  Als toevoeging op het donkere ijzer vormde het een prachtig contrast in het haardvuur.

 

Antieke Vuurbokken te koop

 

De kookfuncties van haardbokken zijn tegenwoordig niet relevant meer, behalve voor een beperkte groep hobbyisten. Maar de andere drie functies zijn onveranderd gebleven, te weten: 

  • -het verbeteren van de beluchting van het hout; een slechte trek van een open haard kan aanmerkelijk verbeteren door het gebruik van haardbokken al dan niet met haardrooster
  • -het voorkomen dat het hout uit het vuur rolt; alle haardbokken hebben een verhoging aan de voorkant voor dit doel
  • -versiering  van de haard 

Eenzelfde effect kan bereikt worden door in plaats van haardbokken een haardkorf te gebruiken.  Beiden hebben voor- en nadelen.

Voordelen van haardbokken boven een haardkorf zijn dat grotere vuren mogelijk zijn en dat de grootte van het vuur aangepast kan worden door de vuur bokken meer of minder uit elkaar te zetten.

Het voordeel van een haardkorf kan zijn dat een het vuur compacter is, vaak nog iets hoger dan bij haardbokken gestookt wordt en dat het hout moeilijker uit de korf kan rollen.

 

Wat is het doel van haardbokken of vuurbokken?

 

 

Meer over haardbokken en haardkorf:

10 tips om de trek in de haard te verbeteren.

Hoe kies ik haardbokken-met-rooster of een haardkorf?

Bekijk hier ons actueel aanbod online van 400+ antieke en vintage vuurbokken.

Bekijk hier ons actueel aanbod aanbod online van antieke en vintage haardkorven en haardroosters.

 

 

Antieke Vuurbokken te koop

 

Delen: