Hoe decoreer ik mijn open haard?

 

Haardaccessoires: potentieel zeer decoratief

Openhaardaccessoires hebben allerlei functies voor de haard. Een haardplaat straalt warmte uit en vergroot daarmee de effectiviteit van het vuur. Daarnaast beschermt een haardplaat de achtermuur van de haard. Met haardgereedschappen kan je het vuur vergroten of verkleinen. En haardbokken, samen met een rooster, kunnen de trek in de haard verbeteren. Naast hun functionele eigenschappen kunnen haardaccessoires de haard verfraaien. Daar gaat het hier over: hoe decoreer ik mijn haard met antieke haardaccessoires zodat mijn haard er mooier uitziet. Dat doen we in een aantal stappen.

 

Open haard mooi gedecoreerd met haardaccessoires

 

Stap 1 | Welke haardaccessoires heb ik echt nodig?

De eerste stap is te bedenken welke haardaccessoires je echt nodig hebt. Lees daarvoor eerst dit artikel: Welke haardaccessoires heb ik nodig?

 

Stap 2 | Welke aanvullende haardaccessoires heb ik nodig om een mooi geheel te vormen?

In aanvulling op de haardaccessoires die je echt nodig hebt kan je haardaccessoires kiezen die samen met de haardaccessoires die je echt nodig hebt een mooi geheel vormen. Dit geheel is dan een mooie set van haardaccessoires. Bij een volledige set denk je aan een haardplaat, met bokken en een rooster, een haardscherm, haardgereedschap en een houtbak. Maar zoals we hieronder zullen zien is een volledige set niet altijd nodig om de haard te verfraaien.

 

Stap 3 | Wat vind ik eigenlijk van mijn open haard?

De volgende stap is een oordeel vellen over je eigen haard. Wat vind je eigenlijk van je haard? Vind ik de haard mooi? Of vind ik de haard niet zo mooi? Wat zijn de mooie punten in mijn haard en welke de minder mooie?

 

Stap 4 | Welke sterke punten in mijn haard ga ik versterken en welke minder sterke punten naar de achtergrond brengen?

In deze stap bedenk je hoe je met je oordeel omgaat volgens het principe dat je sterke punten van de haard wilt versterken en zwakke punten naar de achtergrond wilt brengen. Ofwel hoe, kunnen haardaccessoires mijn mooie haard versterken? Of aan de andere kant: hoe leid ik de aandacht af van mijn niet zo mooie haard met antieke haardaccessoires? En uiteraard alles wat daar tussenin zit.

 

Stap 5 | Welke van de onderstaande oplossingen past het best bij mijn inzicht uit Stap 4

We hebben een aantal oplossingen geformuleerd en geven voor elke oplossing aan hoe je de beste haardaccessoires kiest. Let wel, het gaat hierbij niet om het praktische oogpunt, zoals bijvoorbeeld de beste maten of het beste type. Hiervoor verwijzen we naar onze artikelen over het doel, toepassing en keuze van de verschillende haardaccessoires.

 

Algemene stijltips

Eerst nog een paar algemene stijltips:

  • In een grote openhaard staan de grotere haardaccessoires vaak mooi en in een kleinere haard de kleinere haardaccessoires. Maar als je meer aandacht wil trekken met haardaccessoires is het belangrijk niet voor een te kleine maat te gaan.
  • Houdt het geheel harmonieus. Geheel afhankelijk van smaak en de mate van contrast die je wilt aanbrengen in de haard kies je de haardaccessoires. Breng desondanks toch een mate van balans in de gekozen accessoires. Dat kan op allerlei manieren. De keuze voor messing in plaats van rood koper omdat het mooi staat bij de goudkleurige haardspiegel. De keuze voor haardbokken met een bruine patina bij een haardplaat met een zelfde bruine patina. De keuze voor accessoires uit een zelfde stijlperiode. Etc.

 

Open haard mooi gedecoreerd met haardaccessoires

 

DE OPLOSSINGEN

Warmte en contrast brengen in een moderne haard

Een moderne haard is vaak strak vormgegeven. Oude elementen kunnen daar net wat meer warmte aan geven zonder af te doen aan het moderne karakter van de haard (en het huis). Onze stijltip is dan te kiezen voor de meer sober vormgegeven haardaccessoires. Dus niet voor zeer rijk gedecoreerde haardaccessoires. Dat sluit het beste aan. Wil je meer contrast? Kies dan voor meer gedecoreerde haardaccessoires. Afhankelijk van de sfeer in huis kan voor meer landelijke of meer klassieke haardaccessoires gekozen worden.

 

Moderne haard mooi gedecoreerd met antieke haardaccessoires

Moderne haard mooi gedecoreerd met antieke haardaccessoires

Moderne haard mooi gedecoreerd met antieke haardaccessoires

 

Versterken van de mooie stijlelementen van de (antieke) haard

De oorspronkelijke stijl van de openhaard is vaak dezelfde als de stijl van het huis. Zowel landelijke openhaarden als klassieke openhaarden kunnen stijlelementen bevatten uit de stijlperiode van het huis. In dit artikel krijg je een overzicht van de verschillende stijlen van haarden en haardaccessoires van de Middeleeuwen tot en met de Moderne tijd: Haardaccessoires en stijlen

De mooie stijlelementen van de haard worden versterkt door haardaccessoires te kiezen uit dezelfde stijlperiode. Kies tegelijk accessoires die qua grootte en kleur harmoniëren met het geheel. Op onze website is het mogelijk om haardaccessoires te kiezen op stijlperiode.

 

Haard en haardaccessoires in dezelfde stijl

Haard en haardaccessoires in dezelfde stijl

Haard en haardaccessoires in dezelfde stijl

Haard en haardaccessoires in dezelfde stijl

 

Een haard imposanter maken

De haard heeft sterke punten maar je wilt als geheel meer uitstraling van de haard en een meer imponerend karakter. Kies haardaccessoires uit die passen bij de stijl van de haard. Stoere accessoires bij een stoere haard. Barokke accessoires bij een Barokke haard, etc. Kies tegelijkertijd voor accessoires die misschien net te groot voor de haard zijn en een contrasterende kleur met de haard hebben maar wel aansluiting hebben bij de kleuren in het interieur. De overeenkomstige stijl maakt het een mooi geheel dat de haard versterkt, maar door de grootte van de haardaccessoires en het kleurencontrast wordt de haard tegelijk imposanter.

In dit artikel vind je informatie over de verschillende stijlen van haarden en accessoires: Haardaccessoires en stijlen

 

Zware haard lichter gemaakt door haardaccessoires

Zware haard lichter gemaakt door haardaccessoires

Zware haard lichter gemaakt door haardaccessoires

Zware haard lichter gemaakt door haardaccessoires

Zware haard lichter gemaakt door haardaccessoires

 

De aandacht verleggen van een niet zo mooie haard naar fraaie haardaccessoires

Sommige haarden zijn nu eenmaal niet met de mooiste materialen afgewerkt en soms laat de afwerking zelf ook te wensen over. Ook zijn er geen duidelijke stijlelementen waarop je kan inhaken (zie hierboven). Met een mooi gekozen set van haardaccessoires kan je de haard een heel ander uiterlijk geven. Zorg voor een harmonieus en stijlvol geheel, waarbij de kleuren en gekozen stijl goed op elkaar afgestemd zijn. Dan versterken de haardaccessoires elkaar het meest en krijgen ze als geheel de meeste aandacht.

Kies daarom niet voor te kleine haardaccessoires maar voor een set van bijvoorbeeld een haardplaat met bokken en een rooster die de haard goed vullen en afleiden van de materialen van de haard. Een andere manier om de aandacht af te leiden is te kiezen voor een mooie fender of fireguard die helemaal om de haard staat.

 

Lelijke haard mooier gemaakt door antieke haardaccessoires

Lelijke haard mooier gemaakt door antieke haardaccessoires

 

Het karakter van de haard veranderen

Je haard heeft karakter, wellicht uit een bepaalde stijlperiode, maar je vind de stijl of de stijlelementen gewoon niet mooi. Je verandert het karakter van de haard met een goed gekozen contrasterende stijl. Het contrast kan ook in de kleur zitten, bijvoorbeeld door voor een opvallend materiaal als gepolijst staal, messing of koper te kiezen. Het contrast kan in de grootte van de accessoires zitten. Net te grote accessoires leiden de aandacht af van de haard.

Heel goed werkt het om een set te kiezen die als geheel een andere stijl heeft dan de haard. Dat wil zeggen, een stijl die goed past bij het interieur maar in principe niet de zelfde stijl heeft als de haard. Barokke elementen in een Neoklassieke haard of stoere landelijke elementen in een Art Nouveau haard. Een overzicht van de verschillende stijlen vind je op: Haardaccessoires en stijlen. Ook is het mogelijk om de haardaccessoires op stijl te selecteren.

 

 

Haard met antieke haardaccessoires in andere stijl

Haard met antieke haardaccessoires in andere stijl

 

Instagram en Pinterest

Volg ons op Instagram en Pinterest voor inspiratie over de toepassing van haardaccessoires en combinaties daarvan in open haarden.

 

Laat ons u adviseren

Laat het ons weten als we u kunnen helpen met de keuze van de haardaccessoires. We zijn online en telefonisch te bereiken voor advies en aanvullende foto’s, bijvoorbeeld van combinaties van haardaccessoires.

 

Mooi gedecoreerde Haard met antieke haardaccessoires

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 500+ antieke en vintage haardplaten om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons online aanbod van 400+ antieke en vintage haardbokken of vuurbokken

Bekijk hier ons online aanbod van 100+ antieke en vintage haardkorven en haardroosters

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 75+ antieke en vintage haardschermen om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 300+ antieke en vintage haardstellen om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 1000+ antieke en vintage haardaccessoires om uw haard verder te verfraaien

 

Meer weten

Hoe decoreer ik mijn ongebruikte haard als een echte haard?

Hoe decoreer ik een gashaard als een echte open haard?

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

Hoe zorg ik dat mijn haard warm stookt?

 

Delen:

Geplaatst in FAQ