Hoe kies ik een haardstel?

 

Haardgereedschap is nodig om het vuur te beheersen

Haardgereedschap is onmisbaar bij het stoken van een open haard vuur of in een houtkachel. Je beheert er het vuur mee met als doel een goed en rustig brandend vuur te onderhouden. Haardgereedschap kan bestaan uit een haardtang, een haardpook, een haardschep en een blaaspijp. Een haardset is het geheel van haardgereedschap, eventueel aangevuld door datgene waarin je het opbergt.

 

Een haardstel kan erg decoratief zijn

Naast functioneel is een haardstel decoratief. Vooral antieke haardsets zijn vaak kunstwerkjes en op een manier gesmeed die de smid nu niet meer na kan doen. Alle reden om aandacht te besteden aan het uitkiezen van een haardset.

 

1 | Welk gereedschap kies ik voor de haardset?

In onze blog Welk haardgereedschap heb je nodig? wordt het doel van de verschillende haardgereedschappen uitgelegd. Een haardtang heb je altijd nodig. Een pook is handig, maar een Franse haardtang (zonder scharnier) of een blaaspijp kunnen ook als pook dienen. Een haardschep is onmisbaar voor het reguleren van de aslaag. De blaaspijp is een voortreffelijk, maar moeilijk te vinden, instrument om nieuw leven in het vuur te blazen.

 

 

Antieke haardstellen te koop

 

2 | Wil ik een bij elkaar passende haardset?

Bij elkaar passend haardgereedschap in de haardset maakt een harmonieus geheel, zeker als het goed bij de haard past. Toch kan een mix en match van de verschillende haardgereedschappen een mooi nonchalant beeld geven dat weer heel goed bij de ruimte of haard kan passen. Je kunt dan aan een mix en match van verschillende stijlen of materialen of land van herkomst denken. Een bij elkaar passende haardset koop je in éen keer als een gehele set en het haardgereedschap in een mix en match set hoeft je niet gelijktijdig te kopen.

 

Antieke haardstellen te koop

 

3 | Mag mijn haardset opvallen?

Bij een grote haard past in principe een grote haardset en bij een kleine haard een kleinere haardset. Dat harmonieert het best, maar is ook logisch omdat je in een grotere haard zwaardere houtblokken kunt stoken en de afstand tot het vuur groter is dan bij een kleinere haard. Verder past bij een imponerende haard vaak ook een meer imponerende haardset. Maar pas op dat de haardset qua aandacht niet gaat concurreren met de haard als de haard erg mooi is. Omgekeerd kan je met een imponerende haardset de aandacht wegtrekken van een minder mooie haard. Door hier mee te spelen kan je grootse effecten bereiken.

 

Welke haardgereedschappen heb je nodig?

 

4 | Welke stijl past bij mijn haard?

Ook hier geldt dat je een prachtig harmonieus geheel kan creëren door de stijl van de haardset af te stemmen op de stijl van de haard. Dus bijvoorbeeld bij een Neoklassieke haard past een Neoklassieke haardset en bij een robuuste Franse boeren haard past een Franse simpele (grote) haardset. Toch hoef je hier niet rigide in te zijn. Bij een nieuwe strakke haard kan een Barokke haardset uit de 18e eeuw prachtig staan, of bij een haard met veel ornamenten weer een wat strakkere Victoriaanse haardset.

 

Welke haardgereedschappen heb je nodig?

 

5 | Hoe wil ik mijn haardset opbergen?

Er zijn verschillende manieren om een haardset op te bergen. In het kort gezegd zijn er hangers, liggers en staanders. In de blog Welke haardgereedschap heb je nodig? lees je wat de verschillende voor en nadelen van de manieren van opbergen zijn. Met hangers kan je het haardgereedschap meer uit het zicht ophangen aan de zijkant van de haard. Dat is een oplossing als je wilt dat het haardgereedschap minder opvalt. Staanders zijn heel praktisch omdat het haardgereedschap makkelijk te pakken is en de as in het bakje valt. Staanders zijn daarnaast vaak erg decoratief en kan je op verschillende plekken rond de haard zetten. Staanders vallen in principe meer op, maar er zijn ook bescheiden modellen. Liggers plaats je in principe voor de haard en kunnen een mooie decoratieve aanvulling op de haard zijn. Ook liggers zijn praktisch in het gebruik. Er zijn haardsets compleet met liggers, hangers of standers te koop, die vormen dan een bijpassend geheel. Je kunt ook ze ook apart kopen van het haardgereedschap.

 

Welke haardgereedschappen heb je nodig?

 

Je kunt een haardset ook los tegen de hoek van de haard zetten. Daarmee creëer je een nonchalant beeld. Dat past bijvoorbeeld goed bij een Franse boeren haard. Het heeft als nadeel dat het haardgereedschap omvalt of wegzakt.

 

Antieke haardstellen te koop

 

Laat u adviseren

In onze webshop is het mogelijk om haardgereedschappen op type, materiaal, stijl, maat en herkomst te selecteren. Mocht u twijfelen bij uw keuze dan kunt ons gerust bellen (06-53493998) of mailen: info@antieke-haardplaat.nl

 

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 300+ antieke en vintage haardstellen om uw haard verder te verfraaien

 

Meer weten

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Welke haardgereedschap heb je nodig?

Welke haardaccessoires heb ik nodig?

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

Welke openhaard tang heb ik nodig?

Welke kachelpook heb ik nodig?

Welke asschep heb ik nodig?

Hoe zorg ik dat mijn haard warm stookt?

 

 

Delen:

Geplaatst in FAQ