Antiek keukengerei om mee te koken in de haard

 

Antiek keukengerei: functioneel en decoratief

Koken in de openhaard is een heel gezellige en leuke manier om eten te bereiden. Daarnaast krijgt het eten een andere veel natuurlijker smaak door de bereiding op het vuur. Verder kan je met aandacht en tijd gerechten maken die een lange tijd nodig hebben om te stoven of te garen. Je kunt ook snelle gerechten maken in de haard, bijvoorbeeld door te grillen.

In onze blog Hoe kook ik in mijn open haard met antieke haardaccessoires leggen we uit hoe je kan koken in de openhaard zoals dat vroeger werd gedaan met haardaccessoires die daar toen voor gebruikt werden. Je kunt daarbij denken aan halen, treeften, roosters en spitten die allemaal in de open haard gebruikt werden. En nu nog steeds gebruikt kunnen worden.

Naast deze haardaccessoires kan je antiek keukengerei gebruiken dat vroeger voor koken in de openhaard gebruikt werd. Antiek keukengerei is vaak prachtig gemaakt en getuigt van echt meesterschap. Het keukengerei is dan ook zeer decoratief en kan mooi opgehangen worden in de keuken en / of bij de openhaard.

 

Koken in de open haard

 

Voor gebruik in de openhaard kennen we het volgende keukengerei:

  • Haardvork
  • Pollepel
  • Spatel
  • Schuimspaan
  • Wafelijzer
  • Hanger om het keukengerei aan op te hangen

 

Haardvork

Een haardvork werd gebruikt om te beoordelen of het gerecht voldoende gaar is. Dat deed men door in het gerecht te prikken. Vleesgerechten zijn bijvoorbeeld gaar als er geen bloed meer uit komt na het prikken. Deeggerechten zijn gaar als er geen deeg meer aan de vork blijft zitten. De vork kan ook gebruikt worden om zwaardere gerechten, die bereid worden op een rooster, te draaien. Haardvorken zijn er in verschillende groottes en zijn vrijwel allemaal gemaakt van smeedijzer.

 

Antieke Haardvorken

Bekijk hier onze collectie antieke haardvorken

 

Pollepel

De pollepel werd gebruikt om te roeren in potten met soep of in stoofpotten die in het vuur hingen. Ook het bedruipen van de kip of ander vlees gebeurde met een pollepel. Daarnaast werd de pollepel gebruikt om de gerechten op te scheppen. Er zijn ook kleine pollepels die gebruikt werden om het gerecht te proeven. Pollepels zijn er dan ook in verschillende maten. Pollepels kunnen van diverse soorten materialen gemaakt zijn. Van messing of koper al dan niet met een smeedijzeren steel, of helemaal van smeedijzer.

 

Antieke pollepels

Bekijk hier onze collectie antieke pollepels

 

Spatel

De spatel werd gebruikt om gerechten mee om te draaien. Dat kunnen allerlei niet te zware gerechten zijn die in het vuur bereid worden. Bekend is natuurlijk het omdraaien van de pannenkoek. Ook andere kleinere gerechten die op een rooster bereid worden kunnen met een spatel worden omgedraaid. Spatels hebben vaak dezelfde handzame vorm en zijn vaak gemaakt van smeedijzer.

 

Schuimspaan

Met de schuimspaan werd letterlijk het schuim van de soep afgehaald die ontstaat door bouillon te trekken of bijvoorbeeld door het koken van spliterwten voor de erwtensoep. Met de schuimspaan kunnen ook botten, stukken vlees, kruiden of dumplings uit de soep gehaald worden. Schuimspanen zijn vaak heel decoratief en zijn er in allerlei vormen en maten. Ze zijn vaak gemaakt van messing, al dan niet met een smeedijzeren steel.

 

Antieke schuimspanen

Bekijk hier onze collectie antieke schuimspanen

 

Wafelijzer

De naam zegt het al, wafelijzers werden gebruikt voor het maken van wafels, een traditionele lekkernij. Een wafelbeslag wordt in het wafelijzer gegoten en het wafelijzer wordt op een rooster gelegd voor het vuur in de openhaard. De decoratie op het wafelijzer zie je terug in de wafel. Vaak zijn dit prachtige decoraties en een wafelijzer is dan ook een zeer decoratief keukengerei.

 

Hanger om het keukengerei aan op te hangen

Het keukengerei kan opgehangen worden aan een hanger. Als je regelmatig kookt in de haard is het leuk om het keukengerei bij de hand te hebben. Daarnaast is een antieke hanger met antiek keukengerei een echte eyecatcher in de keuken en / of bij de openhaard.

Hangers zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn vaak gemaakt van messing, koper, smeedijzer of een combinatie van deze materialen. Let bij de aanschaf van de hanger goed op of de hanger voldoende haakjes heeft voor al het keukengerei. Daarnaast is het type haakje van belang. Dat moet niet te breed zijn om het keukengerei aan op te hangen. Sommige hangers hebben een stang in plaats van haakjes. Ook dat moet bij het keukengerei passen. Om deze redenen heeft het een voordeel om een complete set te kopen van keukengerei met een bijpassende hanger.

 

Antieke hangers voor keukengereedschap in de open haard

Bekijk hier onze collectie antieke hangers voor keukengerei

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier onze collectie hangende sets van antiek keukengerei

Bekijk hier ons actuele online aanbod van antieke veer-gedreven draaispitten

Bekijk hier ons actuele online aanbod van antieke gewicht-gedreven draaispitten

Bekijk hier ons actuele online aanbod van antieke halen en haardkranen

Bekijk hier ons actuele online aanbod van antieke braadroosters

Bekijk hier ons actuele online aanbod van antieke treeften

 

Meer weten

Hoe kook ik mijn open haard met antieke haardaccessoires?

Alles wat je moet weten over antieke draaispitten

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Welk haardgereedschap heb je nodig?

Welke haardaccessoires heb ik nodig?

10 tips om de trek van de haard te verbeteren

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

Hoe zorg ik dat mijn haard warm stookt?

 

Delen:

Geplaatst in FAQ