Welk haardgereedschap heb je nodig?

 

Wat is het doel van openhaard gereedschap?

Haardgereedschap dient altijd de volgende twee doelen:

  • Het beheersen van het vuur. Dat wil zeggen te kleine vuren groter maken en te grote vuren kleiner maken. Vroeger toen het haardvuur gebruikt werd om te koken moest de hoogte van het vuur aangepast worden aan de bereiding van de gerechten. Nu speelt bij het in bedwang houden van een vuur vooral de veiligheid en duurzaamheid een rol. Goede open haard gereedschappen zijn van belang om brand te voorkomen. Daarnaast produceert een rustig brandend vuur de minste fijnstoffen.
  • Decoratieve functie. Oud en antiek haardgereedschap is vaak prachtig gemaakt en getuigt van een groot vakmanschap. Deze kunstwerkjes kunnen elke haard verfraaien, ook een gashaard, kachel of een haard die niet gebruikt wordt.

Antieke haardstellen te koop

 

Welke typen open haard gereedschappen zijn er?

De meest essentiële haardgereedschappen in een haardstel zijn de haardtang, kachelpook, asschep, een blaasbalg of blaaspijp en iets om de haargereedschappen in op te bergen.

 

Antieke haardstellen te koop

 

Haardtang:

De tang heeft als doel brandende houtblokken te verplaatsen om het vuur te beheersen. Je moet dus een goede grip hebben op het hout. Bij grote vuren moet de tang lang genoeg zijn.

Lees verder in onze blog over haardtangen: Welke openhaard tang heb ik nodig?

 

Franse haardtangen te koop

Bekijk hier onze online voorraad van antieke en oude Franse haardtangen

Hollandse haardtangen te koop

Bekijk hier onze online voorraad van antieke en oude Hollandse haardtangen

Engelse haardtangen te koop

Bekijk hier onze online voorraad van antieke en oude Engelse haardtangen

 

Kachelpook:

De pook heeft als doel zodanig in het vuur te poken en hout te verschuiven dat er meer zuurstof in het vuur komt en het vuur beter brand. Ook de pook moet lang genoeg zijn bij grotere vuren.

Lees verder in onze blog over haardpoken: Welke kachelpook heb ik nodig?

 

Antieke kachelpoken te koop

Bekijk hier onze online voorraad van 150+ antieke en oude kachelpoken of haardpoken

 

Asschep:

Een schep heeft als doel om de aslaag in de haard te beheersen. Teveel as kan weg geschept worden zodat er weer voldoende lucht bij het hout kan komen om goed te branden. Haal niet alle as weg maar laat een laag over in de haard. Dat dient als isolatie tegen de kou van de vloer. Door een warmere haard ontsteekt het vuur sneller waardoor een betere trek in de haard ontstaat. Sierlijk gemaakte scheppen hebben vaak gaatjes ter decoratie. Hier valt de as niet doorheen omdat de as vlokkig is en aan elkaar kleeft.

Lees verder in onze blog over haardscheppen: Welke asschep heb ik nodig?

 

Antieke asscheppen - haardscheppen te koop

Bekijk hier onze online voorraad van 150+ antieke en oude asscheppen

 

Borstel:

Een borstel heeft ten eerste als doel om het as dat uit de haard is geblazen weer in de haard te vegen. Daarnaast wordt de borstel gebruikt om de haard schoon te maken bij een goede schoonmaakbeurt. Met een schep wordt het as er uit geschept en met een borstel wordt de haard daarna geveegd.

Bij borstels speelt vooral een rol hoe breed de borstel is en welke vorm de borstel heeft (rond of langwerpig). Met kleinere ronde borstels kan je beter in hoeken en gaten komen.

 

Haardborstels  te koop

 

Bekijk hier onze online voorraad van antieke en oude haardborstels of haardvegers

 

Blaasbalg of blaaspijp:

Blaasbalg en blaaspijp dienen beide om extra zuurstof in het vuur te brengen om een smeulend vuur te doen opleven. Een blaaspijp is de meest effectieve manier om na verloop van tijd het vuur weer wat leven in blazen doordat u met de lange steel en het kleine gat aan het uiteinde een geconcentreerde stoot verse lucht kunt injecteren midden in het vuur. Het voordeel van een blaaspijp is ook dat je op veilige afstand blijft. Vaak dient de blaaspijp ook als pook. Overigens verkopen wij weinig antieke blaasbalgen omdat er relatief weinig zijn en omdat de kwaliteit vaak een probleem is. Bij de smeedijzeren blaaspijpen speelt dit vrijwel niet.

 

Antieke blaaspijpen te koop

Bekijk hier onze online voorraad van antieke blaaspijpen

 

 

Iets om de haardgereedschappen op te bergen

Vaak worden de bovenstaande haardgereedschappen als haardset gewoon in de houtmand of in of tegen de haard gezet of gelegd en hebben dan geen aparte berging. Daarnaast zijn er vele manieren om haardgereedschappen van een haardset op te bergen als haardstel. Ze zijn te verdelen in hangers, liggers en staanders.

Hangers zijn rekjes met haken er aan om het haardgereedschap aan op te hangen. De hangers worden in de muur vlak bij de haard geschroefd. Ze zijn vooral geschikt voor kleiner gereedschap.

Antieke hangers voor een haardset te koop

Bekijk hier onze online voorraad van hangers voor antieke haardgereedschappen

 

Liggers bestaan uit twee korte bokjes waarop het haardgereedschap gelegd kan worden. De liggers worden vaak voor de haard op de grond gezet.

Liggers voor haardset te koop

Bekijk hier onze online voorraad van liggers voor antieke haardgereedschappen

 

Staanders bestaan uit een bakje met een verticale staaf met een horizontale halve maanvormige staaf bovenaan. De staander heeft een aantal voordelen, namelijk dat het makkelijk in een hoekje naast de haard te plaatsen is. De gereedschappen zijn makkelijk te pakken. En de as die aan de haardgereedschappen zit na gebruik valt in het bakje en niet op de grond.

Standaards voor haardset te koop

Bekijk hier onze online voorraad van standaards voor antieke haardgereedschappen

 

Welke haardgereedschappen heb je nodig?

Welke haardgereedschappen heb je nodig?

Welke haardgereedschappen heb je nodig?

 

Hoe kies je haardgereedschap

Bij de keuze van het haardgereedschap spelen vier factoren een rol: materiaal, maat, vorm en stijl.

Materiaal

Haardgereedschappen zijn vrijwel altijd van metaal gemaakt, vooral van messing, gesmeed ijzer en gepolijst staal. Een combinatie van deze metalen is ook mogelijk. Haardgereedschappen kunnen wel houten handvatten hebben.

Maat

De lengte van het haardgereedschap is heel bepalend voor het gebruik. In principe geldt dat voor kleinere vuren kleinere haardgereedschappen volstaan en voor grote vuren grote haardgereedschappen. Uiteraard is dit ook en kwestie van smaak. Let bij het uitzoeken daarom goed op de aangegeven maten om teleurstellingen te voorkomen.

Vorm

Bij tangen is er een verschil tussen de Franse tangen die geen scharnier hebben en open gebogen moeten worden en de Engelse en Nederlandse/Belgische tangen met scharnier die makkelijk open gaan. De Nederlands/Belgische tangen gaan gemiddeld gesproken het verst open. De keuze wordt ook bepaald door persoonlijke voorkeur. De tangen zonder scharnier zijn stijver en kunnen daardoor een goed grip hebben, maar gaan minder makkelijk open dan de tangen met scharnier. Ze hebben ook een stoerder uiterlijk. Daarnaast kunnen ze ook beter gebruikt worden dan tangen met een scharnier.

Bij poken speelt naast de lengte een rol of de pook een hoek of een haakje heeft. De hoek heeft meer grip op het brandend hout, maar pookt iets minder makkelijk in het vuur dan een rechte pook. Voor houtkachels met een deksel bovenin zijn er poken met een haakje om de deksel open te maken. Dit zijn vaak kleinere poken.

Bij scheppen speelt de breedte en lengte van de schep een rol. Wil je veel as tegelijk weg kunnen halen en hoef je minder in hoekjes en gaatjes te kunnen, dan kan je voor een grotere schep kiezen. Sommige mensen hebben om die reden zowel een grotere schep als een kleinere schep.

Stijl

De oudste haardgereedschappen die wij aanbieden zijn uit de 17e eeuw. Haardgereedschappen zijn ofwel vrij boers, eigenlijk de Gotische stijl of een afgeleide daarvan, ofwel ze zijn meer gedecoreerd. Dan volgen ze doorgaans de stijlen van de haard en meubilair. Dat kan Barok zijn (Louis XV en Georgian), Neoklassiek (Louis XVI en Georgian III), Neostijlen (Napoleon III en Victoriaans), Jugendstil / Art Deco en Modern.

De keuze om al dan niet een stijl te volgen is heel persoonlijk. Het kan heel mooi zijn om haardgereedschap in de stijl van de haard uit te zoeken. Het kan ook mooi zijn om bijvoorbeeld om een goede balans te vinden met een vrij simpele stijl haardgereedschap in combinatie met een gedecoreerde haard. Zelfs als de gekozen stijl of herkomst van de verschillende haardgereedschappen onderling verschillen kan het een mooi geheel vormen.

 

Laat u adviseren

In onze webshop is het mogelijk om haardgereedschappen op type, materiaal, stijl, maat en herkomst te selecteren. Mocht u twijfelen bij uw keuze dan kunt ons gerust bellen (06-53493998) of mailen: info@antieke-haardplaat.nl

 

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 300+ antieke en vintage haardstellen om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 1000+ antieke en vintage haardaccessoires om uw haard verder te verfraaien

 

Meer weten:

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Welke haardtang heb ik nodig?

Welke haardpook heb ik nodig?

Welke haardschep heb ik nodig?

Hoe kies ik een haardstel?

Welke haardaccessoires heb ik nodig?

Hoe zorg ik dat mijn haard warm stookt?

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

 

Antieke haardstellen te koop

 

Delen:

Geplaatst in FAQ