Hoe bevestig ik een haardplaat in de open haard?

 

Een haardplaat moet niet omvallen

Het is onwenselijk dat een haardplaat kan omvallen. Ten eerste voor de veiligheid van u en uw huisgenoten, en daarnaast kan de gietijzeren plaat breken als hij valt. Daarom is het verstandig om een haardplaat te beveiligen tegen omvallen met een paar bevestigingsbeugels.

 

Hoe installeer ik een haardplaat in de open haard?

Onze montagebeugels voor haardplaten hebben een plug van messing, die daarom niet zal smelten door de hitte van het vuur. De montagebeugels kunt u op twee verschillende plaatsen monteren: aan de bovenzijde van de haardplaat en aan de zijkant van de open haard plaat. Het valt minder op om de montagebeugels aan de zijkant te bevestigen. Als de haarplaat geen ruimte meer overlaat aan zijkant, kunnen de beugels aan de bovenkant van de haardplaat bevestigd worden. Geadviseerd wordt om de montagebeugels aan weerszijden ongeveer 10 cm onder de bovenkant van de haardplaat te bevestigen. Bij bevestiging aan de bovenkant wordt geadviseerd om de beugels ongeveer 10 cm van de hoeken te bevestigen. Als de haardplaat op de grond staat heeft u 1 paar van onze montagebeugels nodig.

 

Hoe hang ik een haardplaat aan de muur op?

Als u de haardplaat aan de muur wilt bevestigen, heeft u 2 paar montagebeugels nodig. Twee of drie beugels aan de onderkant en één of twee aan de bovenkant van de haardplaat. Houd er rekening mee dat onze montagebeugels alleen in stenen muren kunnen worden gebruikt.

Een aan de muur opgehangen haardplaat met 2 paar montagebeugels

Een aan de muur opgehangen haardplaat met 2 paar montagebeugels

 

Hoe installeer ik de montagebeugels?

Om de montagebeugels te installeren boort u eerst twee gaten aan weerszijden of bovenzijde van de haardplaat. Tussen het boorgat en de kachelplaat laat u aan een ruimte van ongeveer 5 mm over. Dit geeft ruimte voor de montagebeugel en hierdoor kan de vuurplaat door de hitte nog iets uitzetten.

Voor de montagebeugels X002 (zie hier: Onze montagebeugels) die een messing plug van 8 mm diameter hebben moet een gat met een diameter van 10 mm geboord worden. Bij montagebeugels van het type X004 met een messing plug van diameter 6 mm moet het boorgat een diameter van 8 mm te hebben. U boort het gat even diep als de lengte van de messing plug.

Nadat het gat geboord is, draait u de messing pluggen ongeveer 2 cm op de montagebeugels. Daarna plaatst u de plug met beugel er in in het boorgat. Vervolgens draait u de beugels vast , waarbij minimaal een ruimte van 2 mm tussen de beugel en de plaat moet resteren voor het uitzetten van de openhaard plaat.

 

Een op de grond geïnstalleerde haardplaat met 1 paar montagebeugels

Een op de grond geïnstalleerde haardplaat met 1 paar montagebeugels

 

Een als spatscherm aan de muur opgehangen haardplaat met 2 paar montagebeugels

Een als spatscherm aan de muur opgehangen haardplaat met 2 paar montagebeugels

 

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier onze huidige online collectie van 500+ antieke en vintage haardplaten

Bekijk hier onze verschillende typen montagebeugels voor haardplaten

 

Meer weten

Alles wat je moet weten om een haardplaat te kiezen

Welke maat haardplaat past in mijn openhaard?

Tips voor het het gebruik van een haardplaat

De geschiedenis van de haardplaat in vogelvlucht

Wat te doen met een scheur in een haardplaat?

Hoe zorg ik dat mijn haard warm stookt?

 

Onze collectie haardplaten online

 

Delen:

Geplaatst in FAQ