Hoe bevestig ik een haardplaat?

 

Het is onwenselijk dat een haardplaat kan omvallen. Ten eerste voor de veiligheid van u en uw huisgenoten, en daarnaast kan gietijzer breken als het valt. Daarom is het verstandig om een haardplaat  te beveiligen tegen omvallen met een paar bevestigingsbeugels.

Onze montagebeugels voor haardplaten hebben een plug van messing, die daarom niet zal smelten door de hitte van het vuur.  De montagebeugels kunt u op twee verschillende plaatsen monteren: aan de bovenzijde van de haardplaat en aan de zijkant van de haardplaat. Het valt minder op om de montagebeugels aan de zijkant te bevestigen. Als de haarplaat geen ruimte meer overlaat aan zijkant, kunnen de beugels aan de bovenkant van de haardplaat bevestigd worden. Geadviseerd wordt om de montagebeugels aan weerszijden ongeveer 10 cm onder de bovenkant van de haardplaat te bevestigen. Bij bevestiging aan de bovenkant wordt geadviseerd om de beugels ongeveer 10 cm van de hoeken te bevestigen,

 

Montage beugels gemonteerd rond haardplaat

 

Om de montagebeugels te installeren boort u eerst twee gaten aan weerszijden of bovenzijde van de haardplaat. Tussen het boorgat en de haardplaat laat u aan een ruimte van ongeveer 5 mm over. Dit geeft ruimte voor de montagebeugel en hierdoor kan de plaat door de hitte nog iets kan uitzetten. 

Voor de montagebeugels X001 en X002 (zie hier: Onze montagebeugels) die een messing plug van 8 mm diameter hebben moet een gat met een diameter van 10 mm geboord worden. Bij montagebeugels van het type  X004 met een messing plug van diameter 6 mm moet het boorgat een diameter van 8 mm te hebben. U boort het gat even diep als de lengte van de messing plug.

Nadat het gat geboord is, draait u de messing pluggen ongeveer 2 cm op de montagebeugels. Daarna plaatst u de plug met beugel er in in het boorgat. Vervolgens draait u de beugels vast , waarbij minimaal een ruimte van 2 mm tussen de beugel en de plaat moet resteren voor het uitzetten van de openhaardplaat.

 

Onze collectie haardplaten online 

 

 

Onze collectie haardplaten online 

 

Meer over haardplaten:

Welke maat haardplaat past in openhaard?

Hoe neem ik een haardplaat in gebruik?

De geschiedenis van de haardplaat

Wat te doen met een scheur in een haardplaat?

Bekijk hier onze huidige online collectie van 500+ antieke en vintage haardplaten

Bekijk hier onze verschillende typen montagebeugels voor haardplaten

 

Onze collectie haardplaten online 

 

Delen: