10 Tips om de trek van de haard te verbeteren

 

Veel mensen ervaren problemen met de trek van de open haard, ook als de haard net aangelegd is.  Hieronder vindt u een aantal tips om die trek te verbeteren, te beginnen met de minst ingrijpende maatregelen en eindigend met de meest ingrijpende maatregelen:

 

1 | Zorg voor een snelle, hete opstart van het vuur

Door de openhaard aan te steken met stukjes hout van snel-brandende houtsoorten (populier, dennen, wilg, els e.d.) en een aanmaakblokje ontstaat snel een warme luchtstroom door de schoorsteen die daardoor de trek in de haard opstart en aan de gang houdt. Gebruik daarbij de Zwitserse of omgekeerde stookmethode. Zwitsers onderzoek toont dat er een betere ontbranding van het haardhout ontstaat als het vuur van boven naar beneden ontbrand. Het werkt zo: Leg om te beginnen twee of drie niet te grote houtblokken op de haardbodem of het haardrooster, met wat ruimte tussen de blokken. Leg vervolgens kruislings op de houtblokken en op elkaar drie lagen aanmaakhoutjes. Leg daarna twee aanmaakblokjes op de één na onderste laag van het aanmaakhout. Steek tenslotte de aanmaakblokjes aan. Zie ook de volgende video over het aansteken van de openhaard:

 

 

2 | Stook alleen twee jaar gedroogd hout

Als u te nat hout stookt is het moeilijker om een goede verbranding op gang te brengen en in stand te houden. Nadat u het vuur met snel-brandende houtsoorten hebt opgestart, stookt u het vuur met langzaam brandende houtsoorten als eiken, beuken, berken en hout van fruitbomen. Deze houtsoorten moeten minimaal twee jaren gedroogd zijn om een goed trekkend vuur te branden. Gebruik geen snel-brandende houtsoorten (populier, dennen, wilg, els) in deze fase van het vuur omdat dit tot gevaarlijk veel vonken lijdt. Stoken met nat hout is daarnaast niet duurzaam omdat er relatief veel uitstoot van fijnstoffen plaatsvindt.

10 tips om de trek van de haard te verbeteren 

 

3 | Houdt een haardvuur gaande met blaasbalg of blaaspijp

Zorg dat het vuur goed blijft branden omdat dat ook de trek in de schoorsteen goed gaande houdt. Een rustig brandend vuur werkt het best en is het meest duurzaam zolang er geen rook bij vrij komt. Dit vraagt aandacht bij het stoken.

Bekijk hier ons huidige online aanbod online van 50+ antieke blaaspijpen

Bekijk hier ons huidige online aanbod online van 50+ antieke blaaspijpen

 

4 | Ga op haardbokken en/of een haardrooster of haardkorf stoken

Door het stoken op haardbokken (ook vuurbokken genoemd) met of zonder haardrooster of in een haardkorf komt er lucht onder het vuur waardoor het beter brandt en blijft branden. Het is de minst ingrijpende stap met potentieel een groot effect. Al in de prehistorie paste men deze techniek toe, in eerste instantie op een enkelvoudige haardbok. U kunt het effect hiervan testen door haardbokken na te bootsen met stenen.

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 400+ antieke en vintage vuurbokken

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 400+ antieke en vintage vuurbokken

 

5 | Verhoog de hoogte van het stookrooster of van de haardkorf

Door de hoogte van het stookrooster te vergroten komt het vuur dichter bij het schoorsteenkanaal te liggen waardoor het schoorsteenkanaal warmer wordt en ook de trek direct zal verbeteren. U kunt het effect hiervan testen door het rooster of de haardkorf te verhogen met stenen.

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 50+ antieke en vintage haardkorven en haardroosters

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 50+ antieke en vintage haardkorven en haardroosters

 

6 |Zet het raam open en de afzuigkap uit

Een open haard verbruikt ongeveer 250 - 350 m3 lucht per uur voor de afvoer van verbrandingsgassen en verbranding van  het hout. In goed geïsoleerde woningen is de toevoer van zoveel lucht al snel een probleem. Hierdoor ontstaat onderdruk en komt de rook al snel het huis is. Deze onderdruk kan ook ontstaan door een afzuigkap die aan staat in een goed geïsoleerde woning. Ook de afzuiging van de oven kan invloed op de trek van de open haard hebben. Het raam openzetten kan natuurlijk, maar is geen aantrekkelijke oplossing in de winter. 

 

7 | Verlaag de opening van de openhaard

Bijvoorbeeld door een strook vuurvast glas van 15-20 cm te bevestigen aan de bovenkant van de opening van de openhaard.  Hierdoor komt de stroom lucht dichter bij het vuur te liggen en zal het vuur beter branden. Vroeger werden hiervoor ook stroken stof gebruikt. Het potentiele effect hiervan kunt u testen door bijvoorbeeld een stuk gipsplaat tijdelijk aan te brengen aan de bovenkant van de haard.

 

8 | Leg een luchtrooster aan

Door een luchtrooster in of vlak bij de haard aan te leggen (met een buis met een diameter van 15 cm vanuit de kruipruimte of de buitenmuur) wordt de toevoer van lucht vergroot. Laat u over deze oplossing professioneel adviseren voordat u het luchtrooster aanlegt.

10 tips om de trek van de haard te verbeteren 

 

9 | Leg een ventilator aan in of op de schoorsteen

Dit is een behoorlijke grote ingreep, niet alleen omdat het een nogal prijzige oplossing is. Er moet namelijk elektriciteit naar de ventilator worden aangelegd en ook weer naar beneden voor de bedieningsschakelaar. Bovendien moet het apparaat jaarlijks onderhouden worden. Ook hiervoor is het belangrijk dat u zich eerst professioneel laat adviseren.

10 tips om de trek van de haard te verbeteren 

 

10 | Verbeter het rookkanaal

Als alle bovenstaande maatregelen niet geholpen hebben, dan zit er niets anders op dan de het rookkanaal te verbeteren. Dit kan door de diameter te vergroten, eventuele bochten uit het kanaal te halen, de wanden van het rookkanaal gladder te maken, het verlengen van het rookkanaal e.d. Voor deze ingrijpende oplossing is professioneel advies aan te raden.

 

Haardplaten te koop

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 500+ antieke en vintage haardplaten om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons online aanbod van 400+ antieke en vintage haardbokken of vuurbokken

Bekijk hier ons online aanbod van 100+ antieke en vintage haardkorven en haardroosters

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 75+ antieke en vintage haardschermen om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 300+ antieke en vintage haardstellen om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 1000+ antieke en vintage haardaccessoires om uw haard verder te verfraaien

 

Meer weten

Wat is het doel van vuurbokken en haardrooster?

10 tips voor het kiezen van een haardrooster of vuurbokken

12 tips om duurzaam te stoken in de open haard

Heb ik een aslade nodig in mijn open haard?

Welke haardaccessoires heb ik nodig?

Welk haardgereedschap heb je nodig?

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

Hoe zorg ik dat mijn haard warm stookt?

 

 

Delen:

Geplaatst in FAQ