Hoe decoreer ik een gashaard als een echte open haard?

 

De gashaard wint aan populariteit

Een op hout gestookte openhaard biedt veel romantiek, maar kent ook een aantal nadelen die een openhaard gestookt op gas niet heeft. De voordelen van een gashaard op een rij:

- Geen gesleep met openhaardhout.

- Geen toestanden met het aanmaken van de haard.

- Geen as om op te ruimen.

- Geen problemen met een slechte trek in de haard, hoewel er ook vereisten zijn voor de inbouw van een gashaard.

- De haard is naar wens aan en uit te zetten en blijft dus niet warm. Je kunt gerust het huis verlaten of gaan slapen na het uitzetten van de haard

- Geen vuurvonken die de kamer in kunnen komen.

- Gas heeft minder CO2 uitstoot en uitstoot van fijnstoffen dan hout.

- Een gashaard is op vrijwel elke plek in het huis in te bouwen, omdat de afvoeren niet alleen via het dak, maar ook via de gevel van het huis mogelijk is.

Een nadeel van gas is dat het in tegenstelling tot hout geen hernieuwbare brandstof is. Toch is het mogelijk om duurzaam te stoken in een gashaard. Dat kan doordat de haard makkelijk aan en uit te zetten is en alleen gestookt kan worden als er iemand in de ruimte van de haard is. Je kunt verder de temperatuur van de gashaard regelen. Als de temperatuur lager wordt gezet, wordt de haard meer een bron van sfeer dan van warmte.

 

Gashaard gedecoreerd als hout haard met haardkorf

 

Daarnaast is het voor een gashaard niet nodig om een aardgasaansluiting te hebben. Veel gashaarden kunnen functioneren op propaan (flessen of een tank) of hiervoor omgebouwd worden. Een duurzaam alternatief is Bio LPG.

Geen wonder dat een gashaard populair is. Maar het zou mooi zijn als de gashaard zoveel mogelijk lijkt op een echte, op hout gestookte, openhaard. Hieronder zijn een aantal stappen beschreven die doorlopen kunnen worden om een gashaard te laten lijken op een echte openhaard. Antieke haardaccessoires hebben daarin een hoofdrol.

 

Gashaard gedecoreerd als hout haard

 

Naar een gashaard die lijkt op de 'echte' open haard

 

Stap 1. Installeer het branderbed op haardbokken-met-rooster of in een haardkorf

Een cruciaal onderdeel van de gashaard is het branderbed dat -compleet met gasleiding- in de haard moet worden aangebracht. Haardbokken en een rooster of een haardkorf vormen een uitstekende basis om een branderbed te installeren en uit het zicht te houden. De leidingen kunnen in een blok onder het rooster weggewerkt worden. Het branderbed verdwijnt later onder de blokken. Antieke haardbokken met rooster of een antieke haardkorf geven daarnaast een instant sfeer aan de haard.

Kies de haardbokken-met-rooster of de haardkorf in overleg met de installateur van de gashaard. Er zijn namelijk specificaties ten aanzien van de hoogte, diepte en breedte van het gekozen branderbed en van het blok. Daarnaast het van belang dat de haardbokken, rooster of haardkorf in de haard passen. Het volgende artikel geeft inzicht in het keuzeproces voor haardbokken en een rooster of een haardkorf: 10 tips voor het kiezen van een haardrooster of vuurbokken

Overigens is het onze ervaring dat niet alle installateurs van gashaarden even enthousiast meewerken aan een gashaard die er uit moet zien als een echte open haard. Ze kunnen daardoor hun eigen accessoires minder kwijt en het vergt soms wat meer aanpassingen. Ons advies is in die gevallen om door te zoeken naar een installateur die dat wel wil want die zijn er voldoende. Oneigenlijke argumenten, zoals dat de installatie dan niet verzekerd is e.d., zijn een duidelijk signaal van die onwil.

 

Gashaard gedecoreerd als hout haard

/

 

Stap 2. Investeer in mooie keramische houtblokken

Er zijn allerlei kwaliteiten in ceramische houtblokken. Kies een set die zo goed mogelijk op echte houtblokken lijkt. Deze kunnen bijvoorbeeld met de hand geschilderd zijn.

 

Stap 3. Plaats een haardplaat tegen de achterwand van de haard

Een antieke haardplaat geeft instant sfeer aan de haard. Haardplaten kunnen, echte eye catchers zijn, maar kunnen ook op een bescheiden manier de haard versterken. Het is belangrijk dat de haardplaat een mooi geheel vormt met de haardbokken en rooster of met de haardkorf. Het volgende artikel geeft aan welke maat haardplaat het beste in een (gas)haard past: Welke maat haardplaat past in mijn open haard?.

Daarnaast heeft een haardplaat ook een aantal andere voordelen. In het kader van duurzaam stoken is het belangrijk dat het warmterendement van de haard zo hoog mogelijk is. Een gietijzeren haardplaat, die tegen de achterwand van de haard wordt geplaatst, verhoogt het warmterendement met 50%. Dit effect wordt nog groter als ook haardplaten tegen de zijkanten van de haard wordt geplaatst. Verder geldt, hoe zwaarder de gietijzeren haardplaat hoe meer warmterendement.

 

Gashaard lijkt net echt

 

Stap 4. Plaats antieke haardaccessoires rond de haard

In aanvulling op de haardbokken of haardkorf en de haardplaat kan je haardaccessoires kiezen die samen een mooi geheel vormen en het idee van een op hout gestookte haard versterken. Dit geheel is dan een mooie set van haardaccessoires. Bij een volledige set denk je aan een haardplaat, met bokken en een rooster of een haardkorf, een haardscherm, haardgereedschap en een houtbak. De houtbak kan gevuld worden met hout en naast de haard gezet worden. Een haardscherm heeft een groot visueel effect en kan ook een eventuele glasplaat voor de haard minder in het zicht laten komen.

De antieke haardaccessoires kunnen de sterke punten van een haard versterken en de minder sterke punten naar de achtergrond brengen. Je kan qua stijl aansluiten bij de haard of kiezen voor contrast. Antieke haardaccessoires combineren ook heel goed met een moderne haard. Het volgende artikel legt uit welke keuzes je kunt maken bij het decoreren van een haard met behulp van antieke haardaccessoires: Hoe decoreer ik mijn open haard?.

 

Gashaard gedecoreerd als hout haard met antieke haardbokken

Gashaard gedecoreerd als hout haard met antieke haardbokken

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 500+ antieke en vintage haardplaten om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons online aanbod van 400+ antieke en vintage haardbokken of vuurbokken

Bekijk hier ons online aanbod van 100+ antieke en vintage haardkorven en haardroosters

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 75+ antieke en vintage haardschermen om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 300+ antieke en vintage haardstellen om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 1000+ antieke en vintage haardaccessoires om uw haard verder te verfraaien

 

Meer weten

Ter inspiratie: 13 gedecoreerde gashaarden in een kantoorvilla in Rotterdam

Wat is het doel van vuurbokken en haardrooster?

 

 

Gashaard gedecoreerd als hout haard met antieke haardbokken

 

Delen:

Geplaatst in FAQ