Wat is het doel van een haardscherm?

 

Preventieve functie van een haardscherm

De belangrijkste functie van een vonkenscherm is het voorkomen dat vonken uit het vuur in de kamer komen. Brand veroorzaakt door een haardvuur is nog steeds een veel voorkomende oorzaak van huisbrand. Daarnaast voorkomt een haardscherm dat kinderen en huisdieren bij het vuur kunnen komen.

 

Doel van haardschermen

 

Is een openhaard scherm altijd nodig?

Hoe ervaren u ook bent met het stoken van een haardvuur, een haardscherm is altijd nodig om de risico’s op brand of brandplekken te verminderen. Heeft u een tapijt vlak voor het vuur of een houten of kunststof vloer vlak tegen het vuur aan, dan is het altijd nodig om een spatscherm voor het vuur te zetten. Heeft u een stenen vloer of een brede stenen of metalen ondergrond voor het vuur, dan is het altijd nodig om een openhaard scherm voor het vuur te zetten als er niemand is die toezicht op het vuur kan houden.

 

Doel van haardschermen

Doel van openhaard schermen

 

Ook bij een gashaard of kachel is het gebruik van een haardscherm verstandig. In dit geval niet tegen vonken uit het vuur, maar om te voorkomen dat kinderen, honden of bijvoorbeeld kranten in aanraking met het vuur komen.

 

Doel van haardschermen

 

Decoratieve functie van haardschermen

Decoratieve haardschermen of zomer haardschermen hebben als doel om de haardopening en de haard te verfraaien als de haard niet gebruikt wordt. Hier speelt de maat en het materiaal van het haardscherm geen rol en kunnen ook allerlei niet vuurbestendige materialen gebruikt worden.

Uiteraard zijn er ook schermen die zowel functioneel als decoratief zijn. Dit is het type haardscherm dat wij aanbieden.

 

Doel van haardschermen

Doel van haardschermen

Doel van haardschermen

Doel van haardschermen

 

Vroeger: beschermen tegen de hitte van het vuur

In vroegere tijden, toen het haardvuur de enige verwarming van de ruimte vormde, werd het vuur vaak hoog gestookt om voor voldoende verwarming te zorgen. Het vuur was daardoor te heet voor degenen die dicht bij het vuur zaten. Haardschermen beschermden daarom de mensen voor de hitte van het vuur. Deze schermen konden uit allerlei soorten materiaal bestaan. Vaak voorkomend was een metalen, vaak koperen, scherm op één poot, die in de hoogte gesteld kon worden.

 

Laat u adviseren

In onze webshop is het mogelijk om een haardscherm op materiaal, maat en stijl te selecteren. Mocht u twijfelen welk haardscherm zou passen, dan kunt u ons gerust bellen (06-53493998) of mailen (info@haardplaat.com). Met de maten van uw haard en eventueel een foto kunnen we ongetwijfeld een goed advies geven.

 

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 75+ antieke en vintage haardschermen om uw haard verder te verfraaien

 

Meer weten

Het beste decoratieve haardscherm in onze ogen

Tien tips om een haardscherm te kiezen

Hoe groot moet een haardscherm zijn?

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

 

 

haardschermen te koop

 

Delen:

Geplaatst in FAQ