Haardaccessoires voor de houtkachel

 

Gereedschap voor een goed beheer van het vuur

Een goede beheersing van het vuur in de houtkachel heeft veel voordelen. Door een rustig goed brandend vuur aan de gang te houden:

- Ga je efficiënt om met het houtgebruik

- Stook je duurzaam omdat er door een volledige verbranding minder uitstoot van CO2 en fijnstof is

- Houd je een gelijkmatige warmte in de ruimte

 

Welk gereedschap heb je nodig voor de houtkachel?

Een aantal haardaccessoires helpen bij het beheersen van het vuur: de tang, de kachelpook, de blaaspijp, de asschep en de houtbak. Voor degenen met kleine kinderen is verder een fender, die de kinderen beschermt voor de hete houtkachel een mooie haardaccessoire. Hieronder worden de zes haardaccessoires uitgelegd.

 

Haardaccessoires voor de kachel

 

1 | Een haardtang

Met een haardtang kan je brandende of smeulende houtblokken verplaatsen. De diepte van de houtkachel bepaalt hoe lang de tang moet zijn. Het is belangrijk om een goede grip te hebben met de houttang voor de kachel. Er is een verschil tussen Franse, Engelse en Nederlandse tangen, ieder met een eigen grip. Verder zijn er kleinere tangen die werken als een grote schaar. Deze tangen werden vroeger gebruikt werden om kolen te verschuiven in de kolenkachel. Deze kleine houttangen zijn heel geschikt voor gebruik in een kleinere houtkachel..

Meer weten: Welke openhaard tang heb ik nodig?

 

haardtangen voor de kachel

Bekijk hier onze online voorraad van 200+ antieke en oude haardtangen

 

2 | Een kachelpook

Met een pook voor de kachel kan je het vuur oppoken. Dat wil zeggen door het verschuiven van de haardblokken en de as het vuur weer meer doen oplaaien. Bij de pook voor de kachel is het van belang dat het lang genoeg is om in de gehele houtkachel te kunnen poken. Tegelijkertijd moet een pook voor de houtkachel niet te lang zijn. Sommige poken hebben een haak aan het eind. Dat is handig om houtblokken naar voren te halen. Franse haardtangen zijn stugger dan Engelse en Nederlandse haardtangen en kunnen daarom ook als pook dienst doen.

Meer weten: Welke haardpook heb ik nodig?

 

Kachelpook bij de kachel

Bekijk hier onze online voorraad van 150+ antieke en oude kachelpoken

 

3 | Een blaaspijp

Met een blaaspijp blaas je zuurstof in het vuur waardoor het vuur weer oplaait. Dit is een zeer effectieve haardaccessoire. Door de lengte van de blaaspijp blijf je zelf op veilige afstand van het vuur. Je kunt met een blaaspijp ook in het vuur poken.

 

 

Blaaspijp voor de houtkachel

Bekijk hier onze online voorraad van 50+ antieke en oude blaaspijpen

 

4 | Een asschep

Het moet af en toe gebeuren, het verwijderen van teveel as uit de houtkachel. Het voordeel van de asschep is dat het vaak lang genoeg is om alle as goed uit de houtkachel te kunnen scheppen. Sommige asscheppen hebben decoratieve gaatjes. Hier valt de as niet doorheen. As is namelijk vlokkig en blijft aan elkaar kleven. Verder wordt de asschep gebruikt om, vóór het aansteken van het vuur, de oude as te egaliseren zodat er weer een vuur op gestookt kan worden.

Overigens is het niet nodig om na elke keer stoken de as helemaal te verwijderen. De aslaag brandt verder op als er weer een vuur op gestookt wordt. Daarbij werkt de aslaag isolerend tegen de koude aan de onderkant van de houtkachel. Dit zijn weer voordelen in het kader van duurzaam stoken.

Meer weten: Welke asschep heb ik nodig?

Antieke asscheppen - haardscheppen voor houtkachel

Bekijk hier onze online voorraad van 150+ antieke en oude asscheppen

 

5 | Houtbak

Door een voorraadje gedroogd hout in de nabijheid van de houtkachel te houden is het makkelijker om het vuur goed aan de gang te houden. Een houtbak is daarmee een belangrijke haardaccessoire. Een houtbak moet in de eerste plaats handig zijn in het gebruik. Een hengsel is daarom een vereiste. Verder moet de houtbak niet te klein zijn, want dan is het noodzakelijk om het steeds weer bij te vullen, maar ook niet te groot, want dan wordt het te zwaar. Het is wel mogelijk om voor een grote decoratieve houtbak te kiezen en deze, bijvoorbeeld, te vullen met een kleiner houtmandje. Koperen en messing houtbakken zijn zeer decoratief en geven instant sfeer aan de houtkachel. Deze zijn beschikbaar in diverse maten en ze kunnen gepolijst en ongepolijst zijn.

 

Houtbakken voor de houtkachel

Bekijk hier onze online voorraad van 50+ antieke en oude houtbakken

 

6 | Fender of fireguard

Een fender of een fireguard is een vergrote versie van een haardscherm waarbij ook de openingen in het ijzeren gaas vaak groter zijn. Het is daarmee niet geschikt als haardscherm, maar heel geschikt om kinderen op afstand van de hete houtkachel te houden. De fender moet groot genoeg zijn om om de voorkant en zijkanten van de houtkachel te passen. Het zijn vaak zeer decoratieve haardaccessoires.

 

Fireguard voor de houtkachel

Bekijk hier onze online voorraad van 25+ antieke en oude fireguards

Fender voor de houtkachel

Bekijk hier onze online voorraad van 25+ antieke en oude fenders

 

Bezoek onze webshop

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 300+ antieke en vintage haardstellen om uw haard verder te verfraaien

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 1000+ antieke en vintage haardaccessoires om uw haard verder te verfraaien

 

Meer weten

Hoe bescherm ik de wand achter mijn houtkachel

Welke openhaard tang heb ik nodig?

Welke kachelpook heb ik nodig?

Welke asschep heb ik nodig?

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

 

Haardtang bij de houtkachel

 

Delen:

Geplaatst in FAQ