Charles Charles

Hoe zorg ik dat mijn haard warm stookt?

Haardscherm in Den Haag

Het stoken van een open haard wordt extra leuk als de haard ook echt warmte uitstraalt zonder dat je van die hele grote vuren brandt. Door de warmte kan je de thermostaat van de verwarming een stukje lager zetten. Dan kan op hout stoken een duurzame manier worden om te verwarmen in koude periodes, bijvoorbeeld in combinatie met een hybride warmtepomp. Hoe zorg je daarvoor?

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Hoe kies ik een haardstel?

Antieke haardstellen te koop

Haardgereedschap is onmisbaar bij het stoken van een open haard vuur of in een houtkachel. Je beheert er het vuur mee met als doel een goed en rustig brandend vuur te onderhouden. Haardgereedschap kan bestaan uit een haardtang, een haardpook, een haardschep en een blaaspijp. Een haardset is het geheel van haardgereedschap, eventueel aangevuld door datgene waarin je het opbergt. Naast functioneel is een haardset decoratief. Vooral antieke haardsets zijn vaak kunstwerkjes en op een manier gesmeed die de smid nu niet meer na kan doen. Alle reden om aandacht te besteden aan het uitkiezen van een haardset.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Welke haardaccessoires heb ik nodig?

Antieke haard met zijn haardaccessoires

Haardaccessoires, dat zijn alle voorwerpen die in of voor de haard gebruikt worden. Ze hebben in het algemeen drie functies: 1. Het omgaan met het haardvuur zodanig dat het aangenamer, veiliger, en meer beheersbaar is; 2. Het omgaan met het haardvuur zodat het duurzamer voor het milieu is; en 3. Een decoratieve functie. Oude en antieke haardaccessoires zijn vaak prachtig gemaakt en getuigen van een groot vakmanschap. Deze kunstwerken kunnen elke haard verfraaien, ook een gashaard of een haard die niet gebruikt wordt.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Hoe decoreer ik mijn open haard?

Mooi gedecoreerde Haard met antieke haardaccessoires

Openhaardaccessoires hebben allerlei functies voor de haard. Een haardplaat straalt warmte uit en vergroot daarmee de effectiviteit van het vuur. Daarnaast beschermt een haardplaat de achtermuur van de haard. Met haardgereedschappen kan je het vuur vergroten of verkleinen. En haardbokken, samen met een rooster, kunnen de trek in de haard verbeteren. Naast hun functionele eigenschappen kunnen haardaccessoires de haard verfraaien. Daar gaat het hier over: hoe decoreer ik mijn haard met antieke haardaccessoires zodat mijn haard er mooier uitziet.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Hoe bescherm ik de wand achter mijn houtkachel?

Gedecoreerde, ongebruikte open haard

Het is een veelgehoord probleem, de wand achter de houtkachel wordt te warm waardoor de wand beschadigd kan raken of zelfs verbranden. Een oplossing die gezocht wordt in het vervangen van de achterwand door een hittebestendig materiaal, zoals hittebestendige stenen of een een hittebestendige plaat, is vaak omslachtig en niet altijd even mooi. Een eeuwenoude oplossing is veel makkelijker, mooier en ook weer makkelijk te verwijderen, namelijk het plaatsen van een gietijzeren haardplaat als vuurvaste plaat tegen de achterwand.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

12 tips om duurzaam te stoken in de open haard

Bekijk hier ons huidige online aanbod van 400+ antieke en vintage vuurbokken

Hout is een duurzamere brandstof dan fossiele brandstof. Dat komt omdat hout bij de verbranding minder CO2 uitstoot en omdat hout geen eindige brandstof is maar kan aangroeien. Toch belast ook houtverbranding het milieu. Daarbij zijn er mensen die last hebben van de rook die bij houtverbranding vrijkomt. Duurzaam stoken is dan ook stoken waarbij rekening wordt gehouden met het milieu en met de medemens. Dan kan op hoofdlijnen op vier manieren.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Welke maat haardrooster of haardkorf heb ik nodig?

Haardkorf of haardroosters te koop

Het stoken op ofwel haardbokken met een rooster ofwel met een haardkorf heeft veel voordelen. Doordat het vuur van de grond getild wordt stroomt er lucht onder het vuur waardoor het vuur beter brandt. Daarnaast wordt door de verhoging van het vuur de schoorsteen sneller warm wat ook de trek in de haard bevorderd. Met een haardkorf stook je doorgaans nog hoger dan op haardbokken, dat is in dit opzicht een pluspunt van de haardkorf.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Hoe decoreer ik mijn ongebruikte haard als een echte haard?

Gedecoreerde, ongebruikte open haard

Veel mensen die in een oud huis wonen, kennen het fenomeen: de ongebruikte haard. Om allerlei redenen kan de haard niet gestookt worden. Vaak is de schoorsteen verdwenen na een verbouwing. En in veel huizen is de haard omgebouwd voor de gaskachel. Hierbij is de haard vaak dichtgemetseld met daarin een gat voor de gaskachel.Dezelfde haard blijft een duidelijk onderdeel van de kamer en een potentiële sfeermaker. Welke mogelijkheden zijn er dan ook om deze haard te decoreren als een echte haard? In zes stappen wordt aangegeven hoe een ongebruikte haard er uit kan zien als een echte haard.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Hoe monteer ik een haardplaat als spatscherm boven mijn fornuis?

Haardplaat boven het fornuis

Een antieke haardplaat, opgehangen als spatscherm boven een fornuis, geeft direct sfeer aan een keuken. Dit effect is vooral groot in nieuwe keukens. Veel mensen zien echter op tegen het ophangen van een zware haardplaat boven hun fornuis. Dat is niet nodig, er zijn namelijk verschillende manieren om een haardplaat op te hangen. Die beschrijven we hier. Daarbij is het belangrijk dat degene die de haardplaat gaat ophangen, zoals een aannemer, het eens is met de gekozen optie. Deze persoon moet er zeker van zijn dat de haardplaat veilig opgehangen wordt.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Hoe kook ik in mijn open haard met antieke haardaccessoires?

Grillen met spit en vuurbokken

Koken in de open haard is romantisch, gezellig en stoer. En het is niet van het weer afhankelijk, zoals barbecueën. Dat is een groot voordeel. Daarnaast geeft koken op een houtvuur een heerlijke smaak aan het eten.

Er zijn verschillende manieren om te koken of te grillen in de open haard. Deze manieren zijn afgeleid van de manieren waarop vroeger, in de tijden dat er nog geen fornuis was, gekookt werd in de haard. Daarbij werd gebruik gemaakt van allerlei haardaccessoires.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Welke maat haardbokken of vuurbokken heb ik nodig?

Vuurbokken of haardbokken te koop

Het gebruik van haardbokken of vuurbokken heeft een aantal voordelen. Doordat het vuur omhoog getild wordt kan er lucht onder het vuur stromen waardoor een betere verbranding van het hout plaatsvindt. Dit is belangrijk in het kader van duurzaam stoken. Een ander voordeel is dat doordat het vuur hoger is, de schoorsteen sneller warm wordt bij het aansteken van het vuur. Hierdoor ontstaat een betere trek in de haard, waardoor het vuur beter brandt.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Welke openhaard tang heb ik nodig?

Welke open haard tang heb ik nodig?

Op de vraag welke haardgereedschappen echt nodig zijn, valt de keuze in eerste instantie op de openhaard tang of houttang. Met een haardtang kan je niet alleen haardblokken verschuiven, maar ook in het vuur poken. Daardoor komt er meer lucht bij het vuur en brandt het vuur goed. De vuurtang is het belangrijkste haardgereedschap en je gebruikt hem ook het vaakst. Je plaatst de openhaard tang doorgaans binnen handbereik direct naast de haard. De openhaard tang heeft daarmee ook een decoratieve functie, omdat het voortdurend in beeld is bij de haard.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Welke kachelpook heb ik nodig?

Welke kachelpook heb ik nodig?

Met een haardpook of kachelpook kan je het vuur oppoken. Dat wil zeggen dat door het bewegen van de pook in het vuur, er meer ruimte komt tussen de houtblokken waardoor de vlammen meer zuurstof krijgen en beter branden. Hierdoor verbrand het hout beter en blijft er minder as over. Het vuur produceert ook minder rook en dus minder fijnstof.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Welke asschep heb ik nodig?

Welke asschep heb ik nodig?

Met een asschep beheers je de as-laag in de haard. Je kunt de as helemaal weghalen, je kunt het gedeeltelijk weghalen of je kunt de as-laag gladstrijken. In het kader van duurzaam stoken is het belangrijk om de as-laag te beheersen. Als er te veel as in de haard ligt kan er geen zuurstof bij het vuur komen en is het moeilijk om een goed en rustig brandend vuur te stoken. Alle as weghalen is ook niet verstandig omdat de as-laag een isolatielaag levert voor het vuur tegen de koude in de vloer. Door deze isolatielaag is het makkelijker om het vuur snel aan te krijgen en het rustig te laten branden. Beide voorwaarden voor duurzaam stoken. Het hout verbrand daardoor namelijk beter en er blijft minder as over. Ook geeft het vuur minder rook en dus fijnstof af.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Wat is het doel van een haardscherm?

Doel van een haardscherm

De belangrijkste functie van een haardscherm of vonkenscherm is het voorkomen dat vonken uit het vuur in de kamer komen. Brand veroorzaakt door een haardvuur is nog steeds een veel voorkomende oorzaak van huisbrand. Daarnaast voorkomt een openhaard scherm dat kinderen en huisdieren bij het vuur kunnen komen.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Leuke cadeau-ideeën voor open haard liefhebbers

Antieke haard met zijn haardaccessoires

Een antieke haardaccessoire is een perfect cadeau voor je geliefde liefhebber van de open haard. De haard is vaak het centrum van het familieleven, het geeft warmte en gezelligheid. Met een antieke haardaccessoire draagt daaraan bij. Het is een warm cadeau.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Antiek keukengerei om mee te koken in de haard

Koken in de openhaard is een heel gezellige en leuke manier om eten te bereiden. Daarnaast krijgt het eten een andere veel natuurlijker smaak door de bereiding op het vuur. Verder kan je met aandacht en tijd gerechten maken die een lange tijd nodig hebben om te stoven of te garen. Je kunt ook snelle gerechten maken in de haard, bijvoorbeeld door te grillen.

Koken in de open haard

Lees verder

Geplaatst in FAQ

De geschiedenis van de haardplaat in vogelvlucht

Haardplaat 1

Rond 1500 werden de eerste haardplaten gegoten. In eerste instantie gebeurde dit in een mal gemaakt in zand. De mal bestond uit een zandbed waarin met losse voorwerpen zoals een stuk touw, gereedschappen of gebruiksvoorwerpen versieringen werden gedrukt. Wat later werden dit losse stempels van bijvoorbeeld een jaartal, Fleurs de Lis (Franse Lelies) en een wapen.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Heb ik een aslade nodig in mijn open haard?

Antieke haardkorf met antieke aslade

Aslades in open haarden vind je in een aantal landen in huizen uit de tweede helft van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw. Aslades zijn vaak een onderdeel van een volledig ingebouwde haard. Daarnaast zie je haardkorven met een bijbehorende aslade. Ook wordt gebruik gemaakt van losse aslades onder een haardkorf.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Haardaccessoires voor de houtkachel

Haardaccessoires voor de kachel

Een goede beheersing van het vuur in de houtkachel heeft veel voordelen. Door een rustig goed brandend vuur aan de gang te houden: Ga je efficiënt om met het houtgebruik; stook je duurzaam omdat er door een volledige verbranding minder uitstoot van CO2 en fijnstof is; en houd je een gelijkmatige warmte in de ruimte. Een aantal haardaccessoires helpen bij het beheersen van het vuur: de tang, de kachelpook, de blaaspijp en de asschep. Voor degenen met kleine kinderen is verder een fender, die de kinderen beschermt voor de hete houtkachel een mooie haardaccessoire.

Lees verder

Geplaatst in FAQ