Charles Nijman

Alles wat je moet weten om een haardplaat te kiezen

Antieke haardplaat met hondje

Een haardplaat is een, vaak fraai gedecoreerde, gietijzeren plaat die je tegen de achterwand van de haard of tegen de muur achter de houtkachel plaatst. Haardplaten worden ook als spatscherm in de keuken gebruikt en soms tegen de zijkanten van de haard geplaatst. Ook wordt ervoor gekozen om de haardplaat als kunstwerk aan de muur te bevestigen.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Het beste decoratieve haardscherm in onze ogen

Antiek Frans 4-slag haardscherm (55 cm hoog) in antieke Spaanse schouw met antieke haardplaat en antieke Franse haardbokken met nieuw haardrooster en een prachtig antiek Engels haardstel

Een haardscherm is nodig om mens, dier en het huis te beschermen tegen de vonken van het vuur. Je wilt dan wel het perfecte haardscherm vinden. Immers je wilt jouw openhaard niet ontsieren door het haardscherm dat voor het vuur staat. En helaas zijn tegenwoordig veel nieuwe haardschermen niet erg mooi en van slechte kwaliteit. Idealiter versterkt een haardscherm juist de charme van de haard. Wij hebben het perfecte haardscherm voor je gevonden, namelijk in de vorm van het traditionele decoratieve Franse haardscherm.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Hoe bevestig ik een haardplaat in de open haard?

Hoe bevestig ik een haardplaat in de open haard? 

Hoe bevestig ik een haardplaat? Het is onwenselijk dat een haardplaat kan omvallen. Ten eerste voor de veiligheid van u en uw huisgenoten, en daarnaast kan gietijzer breken als het valt. Daarom is het verstandig om een haardplaat  te beveiligen tegen omvallen met een paar bevestigingsbeugels.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

10 Tips om de trek van de haard te verbeteren

10 tips om de trek van de haard te verbeteren

10 tips om de trek van de open haard te verbeteren. Veel mensen ervaren problemen met de trek van de open haard, ook als de haard net aangelegd is. Hier vindt u een aantal tips om die trek te verbeteren, te beginnen met de minst ingrijpende maatregelen en eindigend met de meest ingrijpende maatregelen.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Hoe groot moet mijn haardscherm zijn?

Hoe groot moet een haardscherm zijn?

Hoe groot moet een haardscherm zijn? De belangrijkste functie van een vonkenscherm is het vergroten van de veiligheid. Enerzijds door het voorkomen dat vonken uit het vuur in de kamer komen en anderzijds door te voorkomen dat kinderen en huisdieren bij het vuur kunnen komen.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Wat is het doel van vuurbokken en haardrooster?

Wat is het doel van vuurbokken en haardrooster?

Het is mogelijk om een haardvuur op de grond van de haard te stoken. Toch wordt al duizenden jaren lang het vuur van de grond gestookt met behulp van vuurbokken en later ook met een haardrooster of haardkorf. Wat is hiervan het doel? Eerst een kleine geschiedenis van de haardbok en de haardkorf..

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Tips voor het het gebruik van een haardplaat

Hoe neem ik een haardplaat in gebruik? 

Hoe neem ik een haardplaat in gebruik? Een haardplaat wordt warm als de haard gestookt wordt en koelt langzaam weer af als u niet stookt. Na enkele weken niet stoken is de haardplaat afgekoeld. Als u na een periode van enkele weken of langer weer gaat stoken, dan is het belangrijk dat uw eerste vuur een gematigd haardvuur is.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Alles wat je moet weten over antieke draaispitten

Grillen in de open haard

Antieke draaispitten werden in de keuken gebruikt om het grillen van vlees of andere gerechten aan een spit in een open vuur te vergemakkelijken door het spit te (laten) draaien. De meest eenvoudige draaispit werd al sinds de eerste eeuw voor Christus gebruikt. Dit is een manuele draaispit waarbij het spit door middel van een hendel met de hand werd gedraaid.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

De doofpot herontdekt voor de open haard

Doofpot in oude hollandse haard

De doofpot is een typisch Nederlands voorbeeld van spaarzaamheid. Het bestaat uit een pot met deksel die zo veel mogelijk luchtdicht kan worden afgesloten. De pot staat vaak op kleine pootjes. Hierin werden de brandende of smeulende houtstukken ingedaan als de bewoners het vuur verlieten. Door het luchtgebrek doofde en verkoolde het hout. De doofpot werd ook gebruikt voor het doven van turf of kolen, beide brandstof voor in een kachel.

Lees verder

Geplaatst in FAQ

Pro Patria Haardplaat

Pro Patria Haardplaat van https://www.haardplaat.com

Pro Patria staat voor het vaderland. Het is één van de eerste politieke haardplaten ter wereld. Hij stamt uit het rebellerende Holland dat in de 17e eeuw vocht voor politieke, republikeinse onafhankelijkheid te midden van verder feodale Europese buurlanden.

Lees verder

Geplaatst in FAQ